Sport

Rióban járt a MOB vezérkara

Szabó Bence és Borkai Zsolt (szabó bence, borkai zsolt, )
Szabó Bence és Borkai Zsolt (szabó bence, borkai zsolt, )

Szakmai látogatáson vett részt Dél-Amerikában Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Szabó Bence, a szervezet főtitkára.

A magyar sportvezetők kiemelten a 2016-os riói olimpiával kapcsolatban folytattak tárgyalásokat. Összességében három nagyobb területre terjedt ki látogatásunk. Egyrészt eleget tettünk a Paraguayi Olimpiai Bizottság meghívásának. Az ország Brazília mellett fekszik és felmerült annak lehetősége, hogy a riói olimpiára készülő magyar sportolók a játékok előtt ott akklimatizálódjanak; az atlétáknak, teniszezőknek, úszóknak, vívóknak és a judósoknak állna rendelkezésére megfelelő infrastruktúra” – számolt be útjukról Szabó Bence főtitkár a mob.hu-nak.

Az elnök és a főtitkár második területként a braziliai nagy klubok helyzetéről, létesítményeiről tájékozódott, míg harmadik, egyben legfontosabb feladat keretében a 2016-os riói olimpia szervezőivel tárgyaltak, akik elmondták, hogy a 2007-es Pánamerikai Játékok idején rengeteg létesítmény épült Rió de Janeiróban, több teljesen újszerű állapotban van még, például a tornacsarnok és a vízilabda-mérkőzéseknek helyt adó uszoda is. A riói szervezés e tekintetben analóg Münchennel, ott ’70-ben volt a labdarúgó vébé, a meglévő infrastruktúrát igénybe tudták venni két év múlva az olimpián is.

A szervezők megmutatták az olimpiai falut, mely kiválóan, logikusan épül fel. Gyönyörű és elegáns az olimpiai központ környéke is, és érdekesség, hogy a rioi olimpián minden közel lesz egymáshoz, még a vitorlázás esetében sem kell majd hosszú autóúttal tervezni. Jól haladnak a stadion-felújítások, a világ legnagyobbjában, a Maracanaban rendezik majd a megnyitót és a labdarúgó-mérkőzéseket, míg az atlétikának a JoaoHavelange Stadion ad majd otthont. Rohamos tempóban haladnak az építkezések, a létesítmények készültsége közel 60 százalékos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik