Belföld

G. Fodor Gábor: Jó lenne csinálni egy Viktor Jugendet

g fodor gábor (g fodor gábor)
g fodor gábor (g fodor gábor)

Talán egyébként ez egy jó gondolat, megértem, hogy jó lenne csinálni egy Viktor Jugendet. (Nevetés) Tehát mint a Best of Viktor meg [nem kivehető] tényleg gondolkozom azon, csak nyilván… nem fogom megcsinálni, csak gondolkozok rajta…

– mondta G. Fodor Gábor, a 888.hu főszerkesztője és a Századvég egyik vezetője azon a kiszivárgott hangfelvételen, amelyről a 444.hu írt. A felvétellel kapcsolatban megkeresték G. Fodor Gábort, aki nem emlékezett arra, hogy ilyet mondott volna, majd kijelentette, nem kommentálja az ügyet.

Be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?

– kérdezte végül, majd lerakta a telefont. A felvétel itt hallgatható meg.  Azt nem pontosan tudni, hol és mikor készült, a feltöltő csak annyit írt, hogy egy nem nyilvános, belső fórumon történt.

A Magyar Hangnak G. Fodor már hajlandó volt válaszolni, azt mondta,

Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni. Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni. Ez egy nagyon súlyos mobilitási probléma. Egy általános korszellemről beszéltem, hiányzik az ügyek, a hivatás iránti alázat, ám ehelyett van karriervágy.

Az antiszemita kijelentések vádja azért is érdekes G. Fodor Gábor esetében, mert a kormánykommunikáció, amelynek ő az egyik agytrösztje, egy ideje azon dolgozik, hogy a baloldalra süsse rá az antiszemitizmus vádját. Ezt a mostani hangfelvétel mellett olyan ügyek is nehezítik, mint Oláh Gellért, a 888.hu korábbi újságírója, aki egy videófelvételen karlendített, majd hiába mondta el, hogy viccelt, G. Fodor Gábor kíméletlenül elfogadta a felmondását, jelezve ezzel a hasonló viccekkel szembeni intoleranciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik