Tudomány

Egyre több a mellimplantátumhoz köthető rákos eset

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szakértői újabb rákos eseteket hoztak kapcsolatba a mellimplantátumokkal.

A friss jelentés alapján eddig legalább 475 nőnél állapítottak meg anaplasztikus nagysejtes limfómát (ALCL) – írja az MTI. Az ALCL a nyirokrendszer nagyon ritka, rosszindulatú megbetegedése. A most bemutatott 475 regisztrált esetből eddig kilenc végződött halállal, a daganat az implantátum környékét érintette.

Az FDA szerint a mellimplantátumot viselő nőknél nagyobb az esély az ALCL kialakulására.

A hatóság jelentésében kiemelte, minden egészségügyi dolgozónak oda kell figyelnie a mellimplantátumok környékén megjelenő friss duzzanatokra, pirosodásra, fájdalomra, illetve ki kell vizsgálniuk azok okát.

A legtöbb esetben ALCL olyanoknál jelent meg, akiknél az implantátum felülete nem sima, hanem texturált volt. A betegség lassan fejlődik ki, ezért ha időben észreveszik, még gyógyítható.

A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be. Idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A BIA-ALCL-lel diagnosztizált betegeknél a daganatot általában a kapszulán belül, az implantátum mellett találták”

– áll az FDA közleményében.

A becslések alapján a világon mintegy 10-11 millió nő él mellimplantátummal.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik