Élő Sport

Esélye sem volt a magyar válogatottnak, csoda kell az olimpiához

A magyar férfi kézilabda-válogatott egyik legfontosabb meccsét játszotta Norvégia ellen a világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. Miután Egyipton a délutáni programban hét góllal legyőzte Tunéziát, még izgulhattunk.

Aztán elkezdődött a mérkőzés, és a norvégok pár perc után bebizonyították, hogy melyik a jobb csapat, az előző világbajnokságon ezüstérmese Magnus Jöndal góljainak köszönhetően jól kezdett.

A 15. percben került először négygólos hátrányba a válogatott, ekkor Csoknyai István szövetségi kapitány időt kért. Csapatának ezt követően is akadtak gondjai, és mivel a hajrában kétszer is a kapufát találták el a magyarok, a szünetben háromgólos hátrányban voltak.

Már a második félidő negyedik percében ki kellett kérnie második idejét a magyar szakmai stábnak, mert az átvariált felállás ellenére a norvégok 4-0-s sorozatot produkáltak (20-14). A folytatásban az újabb időkérés és a kapuscsere sem segített, az ellenfél szinte tetszés szerint érte el góljait, és hatékonyan védekezett, így a meccs háromnegyedénél már tíz találattal jobban állt.

A hajrában némileg csökkent a különbség, de nem a szükséges mértékben, így a nemzeti csapat nem vehet részt az olimpiai selejtezőért folyó helyosztón, amit a hetedik helyért rendeznek.

A norvégok legeredményesebb játékosa Magnus Jöndal és Magnus Röd volt egyaránt hét góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland 34-ből hét, Székely Márton pedig hatból egy lövést védett.

Eredmény, férfi kézilabda-világbajnokság, középdöntő:

Norvégia-Magyarország 35-26 (16-13)
Herning, 9000 néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 48/35, illetve 43/26
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 6/6
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler – Hornyák, Bodó 4, Bánhidi 4, Lékai 5, Balogh Zs. 11, Bóka 1, cserék: Székely (kapus), Nagy L. 1, Schuch, Ligetvári, Sipos, Ilyés, Juhász, Szita, Máthé, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

Kiemelt kép: MTI/Illyés TIbor

Kézi-vb: simán kikapott a magyar kéziválogatott, oda a helyosztó

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott be a világbajnokságon a legjobb nyolc közé, miután a középdöntőben nagyon simán, 35-26-ra kikapott Norvégiától.

Az első félidőben még csak-csak tartotta magát Csoknyai István csapata, ám a második játékrészben óriási volt a különbség a felek között.

A magyar válogatott legjobbja ismét csak Balogh Zsolt volt, a Szeged átlövője 11 góllal zárt.

A csoportban így Egyiptom lesz a negyedik helyezett, tehát az afrikai csapat játszhat biztosan – már ha nem nyeri meg az afrikai kontinenstornát, mert akkor automatikusan kvalifikál Tokióba – az olimpiáért.

Magyarország-Norvégia 25-33

Balogh Zsolt meglövi 10. gólját, majd Balogh Zsolt meglövi 11. gólját is. Nyolc a különbség, ha az utolsó három percben sikerül öt gólra letornázni, miénk a negyedik hely és a helyosztó. (Na meg az olimpiai selejtező.)

Magyarország-Norvégia 22-31

Rode góljára Balogh válaszolt, majd jött még egy norvég. Kb. 10 perce ez a trend, és sajnos már nincs sok hátra.

Magyarország-Norvégia 17-27

A 43. percben összejött a tízgólos norvég vezetés. Balogh Zsolt egy hetessel visszahozta tíz alá egy percig, aztán jött az újabb norvég találat, szóval 10, ezt kell most ízlelgetni.

Magyarország-Norvégia 16-23

Hihetetlen a különbség a két csapat között a második félidő első 10 percében, kezd távolodni a helyosztó és vele együtt az olimpia(i selejtező).

Magyarország-Norvégia 15-22

A fejtágítás után Bodó emelkedik lövésre, és ha így tesz, abból általában gól lesz. Most is így történt. Nem tudunk sokáig örülni, a másik oldalon Nagy Lászlót szórják ki két percre. Mikler Roland helyett már Székely véd a magyar csapatban, de ez sem állítja meg Norvégiát, akik két gólt lőttek 20 másodperc alatt. Már hét gól a különbség.

Magyarország-Norvégia 14-19

Az első magyar támadást Bodó fejezte be góllal, de azonnal jött rá a norvégoktól a válasz. Aztán még egy. Meg még egy. Pillanatok alatt két lerohanásból lőnek két gólt.

Kezdődik a második félidő

A norvégok kapust cserélnek, és jön a már korábban beharangozott Christensen. (Csak a norvégoknál lehet a vb legjobbja csere…) Norvégia kezdi a félidőt.

Magyarország-Norvégia 13-16

Balogh Zsoltot nem lehet megfogni, a magyar válogatott legjobb játékosa már hat gólnál tart. A 29. percben még emberelőnybe kerül a magyar csapat – ennyit az összejátszásról, ugye –, így a félidő végéig létszámfölényben játszhattunk, de az eredmény nem változott.

Magyarország-Norvégia 12-16

Emberelőnybe kerül a magyar válogatott, és szerencsére újra sikerül azonnal értékesíteni Bánhidi révén (egy perccel később Bodó is betalált). Itt szajkózzuk, de tényleg ez van: hátul nem zár jól a védelem, így pedig egyszerűen nem lehet megközelíteni Norvégiát.

Magyarország-Norvégia 10-14

Csak ismételni tudjuk: ha baj van, Balogh Zsolt az emberünk. A probléma csak az, hogy rajta kívül fásult a csapat. Hátul nem zárunk jól, így hiába a már ötgólos Balogh, folyamatosan jön a válasz.

Magyarország-Norvégia 8-13

Egy gól itt, egy gól ott. Nem tudunk közelebb kerülni, Norvágia továbbra is őrült nagy tempót diktál. Sőt, hogy nagyobb legyen a baj, a 21. percben a virtuális eredményjelzőn Egyipton a magyar válogatott elé került, mivel már öttel mennek a norvégok. Baj van.

Magyarország-Norvégia 7-11

A magyar „Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de…” kommentátorral együtt örülhetünk, mert végre mi is emeberelőnybe kerülünk, és Bókának azonnal sikerült is kihasználnia a létszámfölényt. Más kérdés, hogy ahogy kiegészültek, gólt lőttek, így visszaállt a négygólos külöbség.

Magyarország-Norvégia 6-10

Hiába jön újra Balogh Zsolt, a norvégok nem tudnak hibázni, sőt még labdát is szerzenek és lerohannak. Magyar időkérés.

Magyarország-Norvégia 5-8

Ha baj van, akkor jön Balogh Zsolt, és a szegedi átlövő góljával pár másodpercig fellélegezhettünk. A baj csak az, hogy nem lehet megállítani Jondalt, aki a szélről bevágta az ötödik gólját is – 11 perc alatt. Mindig lehet rosszabb, a 12. perc végén Schuch Timuzsin mehetett még egy picit pihenni két percre. Szórják a magyarokat, nem vitás. A támadásunk aztán gyorsan eljal, az üres kaput pedig eltalálja egy norvég, és hárommal mennek.

Magyarország-Norvégia 4-6

Marcus Jondal őrült formában kezdte a mérkőzést, az első öt norvég gólból négyet vállalt. Csak, hogy még rosszabb legyen: Rod is betalált, miközben Bókát szórják ki két percre.

Magyarország-Norvégia 4-4

Bánhidit nem tudják tartani, már a második gólját lőtte. A másik térfélen Nagy Lászlót állítják ki két perce, a norvégok pedig hetesből egyenlítenek.

Magyarország-Norvégia 3-3

Eddig kiváló a magyar támadósor, Lékai Máté válaszol egy norvég gólra. Ez volt a Telekom Veszprém sztárjának 35. gólja a tornán. Rossz hír, hogy a 6. perc végén Schuch Timuzsin védekezését szabálytalannak ítélték, a hetest pedig Jondal lőtt a kapuba. 3-3.

Magyarország-Norvégia 2-1

Rögtön az első lövésből megszületett a magyar válogatott első gólja, Bánhidi kezdett jól. A másik oldalon Rod egyenlített, majd Bodó harcol ki egy hetest, amelyet Balogh Zsolt értékesített is. Nagy tempóban kezdődik a meccs.

Kezdünk

Magyarország fehér, Norvégia kék-piros mezben lép pályára. A meccset mi kezdjük.

Olvasói sztorik