Nagyvilág

Nőgyógyászati erőszak miatt tiltakoznak Horvátországban

Egy képviselőnő a parlamentben beszélt fájdalmas élményeiről, de az egészségügyi minisztérium szőnyeg alá akarja söpörni a problémát.

Kampány indult Horvátországban a durva bánásmód ellen, amit a terhesség és szülés alatt át kell élniük a nőknek, „Törd meg a csendet” szlogennel – tudósít a BBC.

A problémára egy ellenzéki képviselőnő, Ivana Nincevic-Lesandric hívta fel a figyelmet, aki a parlamentben beszélt arról, hogy középkori elbánásban részesült vetélését követően. „Lekötözték a karjaimat és a lábaimat, majd érzéstelenítés nélkül hajtottak végre küretet” – mondta, hozzátéve, hogy ez volt élete legfájdalmasabb félórája.

Milan Kujundzic egészségügyi miniszter megkérdőjelezte a képviselőnő szavait, azt mondta, ilyesmi nem szokott előfordulni a horvát kórházakban. „Ha gondolja, adja ide a papírjait, és ránézek” – ezzel intézte el az elhangzottakat.

Sok horvát azonban, főleg a nők, Nincevic-Lesandric védelmére keltek. A „Cselekvő szülők” (RODA) nevű horvát szervezet évek óta beszél a problémáról, a képviselőnő felszólalását követően pedig elindították kampányukat. Egyetlen hétvége alatt négyszáz nő történetét gyűjtötték össze, ezeket pedig átadták az egészségügyi minisztériumnak.

A történetek alapján bevett gyakorlatnak számítanak az érzéstelenítés nélkül végrehajtott nőgyógyászati beavatkozások, de az is, hogy megalázóan beszélnek és bánnak a szülő nőkkel: van, ahol azt mondják nekik, hogy azért varrják őket össze, hogy örüljön a férjük, vagy azt, hogy ha élvezték a szexet, a szülést is bírják ki.

Az egészségügyi minisztérium a RODA által összegyűjtött négyszáz beszámolóra azt mondta: az viszonylag kevés, és mivel névtelenek, nehéz kivizsgálni az eseteket. Annyit voltak hajlandók elismerni, hogy „vannak különbségek” a kórházak között az érzéstelenítés gyakorlatát illetően, és javítani kell a páciensekkel folytatott kommunikáción.

Egy horvát nőgyógyász, Ulla Marton viszont a BBC-nek azt mondta: nem lepődött meg a beszámolókon. Szerinte a legtöbb esetben nincs más indoka ennek a bánásmódnak, minthogy egyes orvosok régóta így dolgoznak, és nem hajlandóak változtatni a szokásaikon. A másik gond szerinte, hogy miután Horvátország belépett az EU-ba, sok aneszteziológus ment külföldre dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik