Belföld

Százak tüntettek Budapesten a szülőszobai erőszak ellen

Indokolatlan császármetszés, gátmetszés, embertelenség – ez ellen vonultak utcára nők, férfiak, kisgyermekes családok egyaránt.

Nagyjából háromszázan – nők, férfiak, és sok kisgyerekes család – vett részt vasárnap délután Budapesten a „Más állapotot a szülészetben!” elnevezésű figyelemfelhívó sétán – írja a VS.

Mit szólnál, ha kérdezés nélkül átvágnák egy izmodat?

A „Rózsák Forradalma” alulról szerveződő kezdeményezés célja, hogy beszéljenek a nőket érő szülőszobai erőszakról: az indokolatlan császármetszésekről, a nő akarata ellenére végzett gátmetszésről, a baba megszületésének sürgetéséről hasba könyökléssel, vagy injekciókkal. Az elmúlt hetekben Facebook oldalukon több száz anyuka osztotta meg – fényképpel is vállalva – saját kórházi élményeit. „Te mit szólnál, ha kérdezés nélkül bármely izmodat átvágnák?” – ehhez hasonló üzeneteket címeztek az egészségügyi szakembereknek.

Egy anya arról számolt be, hogy azért kellett császárral szülnie, mert a túlzsúfoltság miatt nem jutott időben szabad szülőágyhoz, egy másik pedig arról beszélt, hogy pszichológushoz kellett fordulnia, hogy újabb gyermeket merjen vállalni, miután az orvosa ránehezedve szabályosan kipréselte belőle a gyereket. Apák is beszéltek rossz tapasztalatokról: volt, akit halálra rémisztett a szülésznő azzal, hogy nincs szívhangja a babának, vagy egyszerűen csak elképesztően embertelennek tartották, hogy egy rakás idegen is szemtanúja volt párjuk szülésének, mert az orvos a levegőhiányra hivatkozva a szülés kellős közepén kinyitotta a szülőszoba ajtaját.

Szülész is örül a kezdeményezésnek

A menet a Nyugati térről indult, az Emmi-nél és az Alapvető Jogok Biztosának panaszirodájánál is megálltak, ahol rózsákat és panaszleveleket helyeztek el. A szervezők a Szabadság téren felolvasták kiáltványukat, amelyben a szakmai irányelvek felülvizsgálatát sürgetik, illetve a szülő nők megfelelő informálását és bevonásukat a testükkel kapcsolatos döntésekbe.

A sétához több szülésznő, dúla és szülész szakorvos is csatlakozott. Az esemény végén egy Szent István kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász is szót kért, aki elmondta, hogy a jelenlegi jogi szabályozásban nagyon sok orvos fél a perektől, ezért sokan a kockázat minimalizálására törekednek. Arról is beszélt, hogy a legtöbb kórházon belül az orvosoknak még feletteseikkel is meg kell küzdeniük, ha alternatív szülési módszereket támogatnak. Fontos lépésnek nevezte a kezdeményezést, és azt, hogy ennyi nő mert beszélni élete egyik legintimebb pillanatának traumáiról. (Borítókép: Facebook – Rózsák forradalma)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik