Gazdaság

Népszava: Durván eladósodtak a szemétszállítók

Összesen 50 milliárd forint összesített hitelállománnyal bír 28 alultőkésített önkormányzati szemétszállító – írja a Népszava.

A napilap szerint a hulladékdíjak beszedését és visszaosztását elvben három éve végző állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. honlapján szerepelő társaságok eredménye ugyan nulla körül van, a saját tőkéjük azonban a hitelállomány töredéke.

A legrosszabb helyzetben az ÉBH Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. van, amelynél a saját tőke mínusz félmilliárd forint, a kötelezettségek viszont több mint kétmilliárdra rúgnak. Ők többször írták a jelentésükben, hogy az általuk kértnél kevesebb forrást kaptak az NHKV-tól.

A BMH Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató helyzete sem jobb: nekik a mínusz 11 millió forintos saját tőke mellett 300 milliós a tartozásállománya.

Jobb helyzetben vannak a legnagyobb települési hulladékszállítók, például a kaposvári és a szegedi szemétszállítók, vagy a Fővárosi Közterület-fenntartó.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik