Sport

Budapest is csapatot indít az ellenségként kezelt úszósorozatban

Mi is írtunk már korábban az International Swim League (ISL) nevű úszósorozatról, amelyet nem néz jó szemmel a nemzetközi szövetség (FINA), amely odáig ment, hogy meg is fenyegette az úszókat, ne induljanak ISL-versenyen, mert az eltiltást kockáztatják.

Háború az úszóknál: megfenyegették Hosszú Katinkát
A háromszoros olimpiai bajnok mellett további világklasszisok is figyelmeztetést kaptak, ne induljanak ISL-versenyen.

Úgy tűnik, az ISL ötletgazdái ennek ellenére komolyan gondolják, hogy beindítják a sorozatot, és ki is jelölték azt a 12 várost, amelynek csapatai egymással versengenek majd.

Európából Budapest, Marseille, Stuttgart, Róma, London és a többek között az olimpiai bajnok Chad le Clos-val felálló Energy Standard nevű klub indít csapatot, Amerikából pedig Los Angeles, San Francisco, Atlanta, Washington, Austin és Phoenix.

Bár ázsiai és ausztrál csapat nem lett kijelölve, a két kontinens legjobb úszói is csatlakozhatnak a csapatokhoz. A versenyekkel kapcsolatban egyelőre csak annyi biztos, hogy jövő decemberben Las Vegasban rendezik majd az elődöntőt, ahova a négy legjobb európai és amerikai csapat jut be, és ezt követi majd a finálé.

Az új sorozat 15 millió dolláros költségvetéssel dolgozik, minden résztvevő utazási költségét az ISL állja, és a versenyek 5,3 millió dolláros összdíjazása épp a duplája annak, amit a világkupán lehet nyerni.

Így aztán érthető, miért annyira vonzó az úszók számára. Az ISL december 20-án Torinóban rendezett volna egy meghívásos verseny, de a FINA fenyegetése miatt végül lefújta, bár Cseh László így kapott 1500 eurót. Épp annyit, amennyi egy aranyért jár a világkupán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik