Szórakozás

15 dolog, amit nem tudtál a 15 éves Igazából szerelemről

2003 karácsonya előtt, vagyis 15 évvel ezelőtt mutatták be az Igazából szerelem című filmet, ami az elmúlt években legalább annyira kötelező eleme lett a karácsonynak, mint a Reszkessetek, betörők!, amit ha nem mutatnak be valamelyik csatornán, polgárháborús hangulat uralkodik el az országon. 

Richard Curtis karácsonyi romkomját valószínűleg már mindenki látta, így a sztorit is ismeri mindenki, ám van egy rakás olyan izgalmas háttérinfó, ami a filmből nem derül ki.

Például a film két főszereplője közti megdöbbentően kis korkülönbség

Keira Knightley a filmben egy szerelmi háromszög közepén álló menyasszonyt alakít, akibe férje legjobb barátja titkokban szerelmes. Egy másik főbb szereplő pedig Thomas Brodie-Sangster, aki Liam Neeson maximum tízévesnek látszó mostohafiát alakítja. Ki mire tippel, Knightley mennyivel idősebb a kissrácot alakító Brodie-Sangsternél? Akármit is mondott, a válasz valószínűleg rossz, arra ugyanis senki nem gondolna, hogy kettejük közt mindössze öt év a korkülönbség. Knightley 18 volt a film forgatása alatt, Thomas Brodie-Sangster pedig 13 éves.

via GIPHY

Több szerelmi sztorit is kivágtak a filmből

A forgatókönyv szerint összesen 16 történet futott volna egymással párhuzamosan – kettőt még a forgatás előtt, kettő pedig még a film megjelenése előtt szedtek, illetve vágtak ki. Ezek közül az egyik egy afrikai párról szólt, a másik pedig egy iskolai igazgatónőről, aki a rákbeteg leszbikus párját ápolja. Utóbbi a film DVD extrái közt megnézhető. Richard Curtis később úgy nyilatkozott, végül megbánta hogy a leszbikus pár történetét nem tette bele a film végső verziójába, de már így is volt egy haláleset a filmben, és nem akart bele többet.

Alan Rickman tényleg megcsalta Emma Thompsont

Az egyik legszomorúbb jelenet a filmben az, amikor Emma Thompson karaktere szembesíti az azóta már elhunyt Alan Rickman által alakított férjét, miután rájött, hogy a nyakláncot, amit talált, a férje másnak adott karácsonyra.

Vajon várakoznál, hogy kiderüljön hogy csak egy nyaklánc, vagy pedig szex és nyaklánc, vagy a legrosszabb – nyaklánc és szerelem. Maradnál, tudva, hogy az élet mindig rosszabb lesz, vagy otthagynád az egészet?

– teszi fel a kérdést Emma Thompson a filmben, amire konkrét választ aztán nem kapunk, így nem derül ki, hogy férje megcsalta-e a titkárnővel, ám nemrég a film forgatókönyvírója, Emma Freud elárulta, hogy nem csak egy nyakláncról volt szó, hanem konkrét megcsalásról.

Emma Thompson őszintén sírt

Amikor karaktere megtudja, hogy férje valószínűleg megcsalta, Emma Thompson elsírja magát a hálószobában, amit a színésznő olyan hihetően csinált, hogy nincs ember, aki ne bőgné el magát a jelenet láttán. Thompson a Sunnak adott interjújában beszélt arról, hogy ő is élt át hasonlót, amikor Kenneth Branagh elhagyta őt Helena Bonham Carterért:

Ken nagyon összetörte a szívem. Szóval tudom, milyen érzés megtalálni a nyakláncot, amit nem neked szántak.

 

via GIPHY

A jelenet, amit Hugh Grant utált

Nyilván mindenki rájött már, hogy ez az a jelenet, amikor a Grant által alakított miniszterelnök a Pointer Sisters Jumpjára táncol, amit anno Gyurcsány Ferenc is leutánzott. A rendező Richard Curtis szerint Hugh Grant utálta ezt a jelenetet forgatás közben, később azt is elmondta, mi volt a problémája:

Végig azt mondogattam Richardnak, hogy »Nézd, ott a rádió a szobámban, és táncolok, rendben. Aztán végigtáncolom az egész épületet. Honnan szól közben a zene? És miért kapcsol ki a végén?«

Ezek persze mind valid kérdések, de a rendezőt nem érdekelte, és így is ez lett a film legsikeresebb/legismertebb jelenete.

via GIPHY

Eredetileg két film lett volna

Az egyik alapsztorija a miniszterelnök, vagyis Hugh Grant karakterére, a másik pedig Colin Firth karakterére épült volna, ám a rendező nem akart végül két romantikus filmet is csinálni, így egybegyúrta őket több másik sztorival.

Az egyik jelenetet ellopták

Pontosabban újrahasznosították a Négy esküvő és egy temetésből. Azt a filmet is Curtis írta, és eredetileg abban volt egy olyan jelenet, hogy Hugh Grant az egyik lagzin véletlenül pont az ételek készítőjének fikázza hidegtálat. Az Igazából szerelemben Kris Marshall kapta meg ezt a jelenetet.

A tó, amiben Colin Firth úszott, gyakorlatilag egy pocsolya volt

Colin Firth és a portugál csaja a filmben beugranak egy tóba, ami mindössze 45 cm mély volt a valóságban, így végig térdeltek, hogy ne tűnjön fel.

A megfelelő bugyi

A tóba ugrás előtt húsz különböző fehérneműt próbáltattak fel az Aureliát alakító színésznővel, mire megtalálták a megfelelő árnyalatú halványkék bugyit.

via GIPHY

Martin Freeman zoknit húzott a farkára

Tette mindezt a kamu szexjelenet-forgatós jelenet alatt.

via GIPHY

Thomas Brodie-Sangster tényleg megtanult dobolni

A filmben egy lány kedvéért tanult meg dobolni, valójában pedig a film kedvéért, méghozzá az apjától.

Ingyen is

Kris Marshall, aki a filmben Colin Frissellt alakította, aki azért költözött Amerikába, hogy csajozzon, ingyen is elvállalta volna a szerepet, annyira jól érezte magát Elisha Cuthbert, January Jones és Ivana Milicevic társaságában.

via GIPHY

Emma Thompson túl vékony volt

A színésznőre kövérítő ruhát adtak, mert a rendező túl vékonynak találta a szerephez, ezért gyakorlatilag kitömték, hogy kerekebbnek tűnjön.

Lemezszerződés

A Joannát alakító, akkor mindössze tízéves Olivia Olsonnak a film után azonnal felajánlottak egy lemezszerződést. Olsont egyébként 200 kislány közül választották ki a filmbe, amiben tényleg az ő hangja hallható.

Nem is karácsonyi filmnek készült

Curtis a filmet eredetileg nem karácsonyi filmnek szánta, de hogy akkor mégis milyen bulin táncolt volna egymással Karl és Sarah, ha nem a céges karácsonyi bulin, illetve milyen iskolai előadáson dobolt volna Sam, és a miniszterelnöknek hogyan máshogy vallotta volna be Natalie, hogy szereti őt, ha nem egy karácsonyi képeslapon, na azt már soha nem tudjuk meg.

Kiemelt kép: UNIVERSAL STUDIOS/Northfoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik