Élő Sport

Kézi-Eb: ötven percig tudtuk tartani a lépést Hollandiával

Megkezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar női kézilabda-válogatott is a női kézilabda Montbéliardban. Kezdetnek rögtön a pokolian erős, legutóbb Eb-ezüstérmes Hollandiával csapott össze Kim Rasmussen csapata és 50 percig gyönyörűen tartotta a lépést ellenfelével, a végére viszont elfáradt.

Magyar góllal kezdődött a meccs, ezután viszont a hollandok vették kezükbe a meccset. Nagy csatában sikerült nem csak kiegyenlíteni, hanem fordítani is, ráadásul Bíró Blanka nagyon jó teljesítményt nyújtott. Rasmussen sokat cserélt, mindig friss ember kapott lehetőséget, nagyon közel volt a vezetés lehetősége is szünetre, végül 11-11-gyel vonultak pihenni a csapatok.

A második félidőben viszont felgyorsította támadójátékát a holland válogatott, ami szemmel láthatóan nem ízlett a mieinknek. Hamar elhúzott ellenfelünk, sokáig csak Háfra Noémi távoli bombái tartották meccsben a magyar csapatot. Nehéz szülés volt, de sikerült visszakapaszkodni 22-22-re tíz perccel a meccs vége előtt.

Ekkor azonban elcseréltük magunkat, emberhátrányban pedig nem bírta a tempót a magyar csapat. Hollandia elrohant mellettünk, ráadásul sem Bíró, sem Kiss Éva nem tudott segíteni védésekkel, bezzeg a túloldalon Wester nagyon elkapta a fonalat. Az 55. percben még az is félő volt, hogy nagy arányú vereség lesz a vége. Rasmussen gatyába rázta a csapatot, amely az utolsó másodpercig foggal-körömmel küzdött, végül háromra tudta csökkenteni a különbséget.

Az utolsó tíz percig ragyogó volt a magyar csapat, ám a végére elfogytunk.

Európa-bajnokság, C csoport, 1. forduló

Magyarország – Hollandia 25-28 (11-11)

Magyarország:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), PLANÉTA Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), PÁLOS-BOGNÁR Barbara (Moyra Budaörs), SZALAI Babett (Dunaújvárosi KKA), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: KAZAI Anita (Dunaújvárosi KKA), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó tíz perc kicsinált minket

Magyar góllal kezdődött a meccs, ezután viszont a hollandok vették kezükbe a meccset. Nagy csatában sikerült nem csak kiegyenlíteni, hanem fordítani is, ráadásul Bíró Blanka nagyon jó teljesítményt nyújtott. Kim Rasmussen sokat cserélt, mindig friss ember kapott lehetőséget, nagyon közel volt a vezetés lehetősége is szünetre, végül 11-11-gyel vonultak pihenni a csapatok.

A második félidőben viszont felgyorsította támadójátékát a holland válogatott, ami szemmel láthatóan nem ízlett a mieinknek. Hamar elhúzott ellenfelünk, sokáig csak Háfra Noémi távoli bombái tartották meccsben a magyar csapatot. Nehéz szülés volt, de sikerült visszakapaszkodni 22-22-re tíz perccel a meccs vége előtt.

Ekkor azonban elcseréltük magunkat, emberhátrányban pedig nem bírta a tempót a magyar csapat. Hollandia elrohant mellettünk, ráadásul sem Bíró, sem Kiss nem tudott segíteni védésekkel, így az 55. percben még az is félő volt, hogy nagy arányú vereség lesz a vége. Rasmussen gatyába rázta a csapatot, amely az utolsó másodpercig foggal-körömmel küzdött, végül háromra tudta csökkenteni a különbséget.

Az utolsó tíz percig ragyogó volt a magyar csapat, ám a végére elfogytunk.

Kikaptunk a legutóbbi ezüstérmestől

Végre jött egy Schatzl-gól, ezzel majdnem kilenc percig tartó gólapály ért véget, Polman viszont simán gólt vágott a túloldalon. Kovács újra váratlan ütemben pörkölt kapura, ez meglepte Westert, a következő kísérlet viszont kimaradt. A végére elkényelmesedett Hollandia, Kovacsics pedig kiharcolt egy kiállítást az utolsó percben. Becsülettel hajtottak a mieink, Schatzl még egy szépítő gólt vágott, Kovács pedig centiken múlott, hogy labdát is csenjen. Az óra lejárt, a végeredmény pedig 28-25 lett.

Elúszott a meccs

Hiába támadtunk kapus nélkül, Wester nagyon ráérzett a lövéseinkre, amikor pedig az eltolódott védelem mögül Van der Heijden háromra növelte a hollandok előnyét, Rasmussen újra időt kért. Kapus nélkül támadva sem sikerült gólt lőni, Dulfer viszont beállósként gólt dobott, az utolsó öt percre így mínusz négyről mehettünk neki, egy elszórt labdával gyakorlatilag elúszott a végjáték, ugyanis Háfra taktikai szabálytalansága után kiállították. Jött is egy Groot-bejátszás és egy Dulfer-gól, 22-27 Hollandiának. Elúszott.

Elfáradtunk

Háfra átlövése után időt kértek a hollandok, amiből megint remek figurával harcolt ki hetest az ellenfelünk, ám Kiss Éva megfogta a büntetőt, a túloldalon pedig Kovacsics egyéni bravúrjával egy perc alatt egyenlített a magyar csapat. Elcseréltük magunkat, Pálos-Bognárt kiállították és ebből rögtön gólt kaptunk, ráadásul Háfra belemenése után újabb gólt kaptunk, ezért újra kettővel ment az ellenfelünk kilenc perccel a vége előtt. Kapus nélkül támadtunk, Wester viszont nagyon stabil a szünet óta. Hollandia okosan játszott az idővel, viszont Bíró védeni tudta a távoli lövést, 24-22 a hollandoknak.

Potyognak a gólok

Háfra távoli lövésével már ő a magyar csapat legjobb lövője a meccsen. Sajnos Kiss Évának sem sikerül a távoli próbálkozásokat megfognia, viszont Kovacsics kettőn tartja a hátrányunkat. Végre hibáztak a hollandok is, Van der Heijden a jobb kapufa mellé dobott, de lerohanásból Bont megdobta a 20. holland gólt is. Lukács kapufát dobott egy lendületes támadás végén, de a kipattanót Kazai bevágta. Mivel Kramer újabb gólt dobott, ismét Bíró Blanka állt a magyar kapuba, Lukács pedig jobb szélről dobott újabb magyar gólt. Smeets és Kovács góljaival 22-20 a hollandoknak.

Elhúztak a hollandok

Háfra Noémi tartotta a lelket a csapatban, ám hiába lőtt két gólt is, ha közben a holland gólok is jöttek. 16-14-es hátránynál viszont Mészáros ellen belül védekezett az ellenfél védelme, a büntetőt pedig Kovács Anna értékesítette. A távoli lövések megszaporodtak, Bírónak nem sikerült fogni őket, így Kiss Éva állt be, de Visser megpattanó kísérletét ő sem tudta megfogni. Először vezet három góllal Hollandia a meccs során, Kim Rasmussen rögtön időt kért. 15-18

A hollandok kezdték jobban a második félidőt

Groot a világ legmázlisabb gólját lőtte: Bíró lábáról a jobb kapufára pattant a lövése, ám a labda onnan ismét a magyar kapusra pattant, onnan pedig a hálóba. Wester elkapta a fonalat, Abbingh pedig már kettőre nevelte a holland előnyt, viszont a szerencséből nekünk is jutott: Háfra Noémi lövése a blokkról bement. Tóth testcselére ketten összezártak, Kazai ismétlését viszont megfogta a holland kapus.

Sok a hiba mindkét oldalon

Az első labda a magyar kapufáról kifelé pattant, viszont túloldalon Lukács Viktória szépen lőtte ki a jobb fölső sarkot. Kovács Annát a levegőben rántották vissza, úgyhogy rögtön emberelőnybe kerültünk, Schatzl viszont a kapus lábába dobta ziccerét. Hollandia pedig büntetett, Malenstein egyenlített ki, majd egy eladott labdából már a vezetésért támadhatott, ám Grott távoli rakétája a bal kapufán csattant. Schatzl megszerezte a labdát és nagy indításra készült, de az ellenfél egyik támadója jól blokkolt, így a gyors támadás elmaradt.

Kiss Éva is hozzátette a magáét

Schatzl lövése kimaradt, a túloldalon pedig heteshez jutott Hollandia, de a büntetőt lábbal kivédte Kiss Éva. Kovács Anna viszont egy belemenéssel odaadta a labdát az ellenfelünknek, fél perccel a szünet előtt időt kért a hollandok kapitánya. Gyors figurát mutattak be ellenfeleink, amivel újabb hétméterest harcoltak ki, amit Groot bevágott. A csattanó a végén így is a miénk lehetett volna, egy kínai figura végén a labda a bal kapufáról jött ki, a szünetben 11-11 az állás.

A hajrá a mi kezünkben lehet

Kettészakadt a pálya a hajrára, potyogtak a gólok, de szerencsére 11-10-nél Bíró jól olvasta az ellenfél szándékát és lehúzta az ejtési kísérletet. Fegyelmezetlenség adódott itt is, ott is, a vérfrissítéssel pedig megjött a higgadtság is, lassítottuk a játékot előnyben, sőt egy időkéréssel Kim Rasmussennek is volt ideje nyugalomra inteni a magyar csapatot. Passzívat jeleztek a játékvezetők a folytatásban rögtön, Kovacsics viszont másodpercek alatt kapott egy akkorát, hogy padlót fogott. Kramer kiállítása jogos volt, a hajrá így a mi kezünkben van.

Rozemalen törte meg a nagy gólcsendet, erre azonban Tóth rögtön góllal felelt

Ezután büntetőhöz jutott Hollandia és sajnos nem zavarta meg a kapuscsere sem a legutóbbi Eb ezüstérmesét. Tóth Gabriella védekezésben viszont újra fegyelmezetlen volt, fölöslegesen lökte ellenfelét két kézzel messze a kapunktól, a létszámfölényt pedig Polman gólra váltotta, feljöttek a hollandok egy gólra. Háfra viszont egy szép betöréssel 10-8-ra módosította az állást.

Elhúztunk hárommal

Jó ideje nem kaptunk gólt, főleg Bíró Blanka védéseinek köszönhetően. Kovács Anna váratlan lövésével viszont a meccsen először húztunk el kettővel, a hollandok pedig meglehetősen tanácstalannak tűnnek. A magyarok szépen vezetik a támadásokat, Tóvizi pedig háromra növelte az előnyt.

Mészárosra nincs ellenszer eddig

Tóth Gabriella előbb vezetést szerzett, majd kiállították, de a percek óta gólképtelen hollandok simán eladták a labdát. Higgadtan lassítottuk a játékot, ám Kovacsics Anikó  hirtelen gólt vágott. Csakhogy levittük Bírót a támadások idejére, így középkezdés után rögtön büntetett az ellenfél. A következő támadásunk már nem sikerült, bezzeg Van der Heijden könyörtelen volt. Mészáros Reával viszont nem bír Hollandia, ez igaz akkor is, ha Planéta kapufára bombázta a hetesünket. A labda így is nálunk maradt és Lukács a jobb szélről ismét előnybe hozott minket, 6-5-re vezetünk.

Bíró elkapta a fonalat

Kellett is nagyon, főleg Groot lövéseit érzi, miközben egy kiállítás után talpra is állt a magyar csapat, de Schatzl büntetőjével és Mészáros góljával már egál van, 3-3-ról megyünk tovább!

Az első gól a miénk volt, aztán...

A mieink kezdték a meccset, türelmesen végigjárattuk a labdát, majd Schatzl a bal szélről dobta az első magyar gólt. Egy percre rá jött is a válasz egy távoli bombából. Sajnos a következő támadásunk már befuccsolt, Dulfer pedig beállósként kapott labdát, amivel élt is. Lukács viszonylag hamar ellőtte a labdát a jobb szélről bevetődve, ám a holland kapus védeni tudott. Ez után nem volt szerencsénk, kétszer is jól blokkoltak a pirosmezesek, de a labda maradt az ellenfélnél. Két kapusbravúr után lerohantak minket a hollandok, 3-1-re elléptek.

Az ellenfélről

A Győr beállója, Yvette Broch bejelentette, hogy szünetelteti a pályafutását, a Ferencváros beállója, Danick Snelder sérült. Maura Visser pedig személyes okok miatt hiányzik a tornáról. Nycke Groot lehet a kulcsembere Hollandiának, de sem ő, sem pedig az FTC-től a német Bietigheimhez távozott Laura van der Heijden nincs olyan jó formában. Ez persze ne tévesszen meg senkit, bitang erős ez a csapat.

Olvasói sztorik