Belföld

Nem elég, hogy irodaházat építenek a Duna-partra, nem is állnak szóba a helyiekkel

Bocsánat, de itt valami tévedés van. Nem látok itt a város vezetői közül senkit. Pedig ez itt a Városháza, ők rendelték meg a terveket, még sincs itt senki a döntéshozók közül

– szakította félbe a moderátort egy felszólaló a szentendrei településrendezési fórum legelején. A város vezetői közül ugyanis senki nem tartotta fontosnak, hogy meghallgassa a helyiek véleményét a Duna-parti Postás strandnál tervezett irodaházzal kapcsolatban. A döntéshozók nélkül így a fórum egy közel négy órás, borzalmasan unalmas, teljesen értelmetlen előadás lett, amit kötelező volt megrendezni.

Pedig az eseményt a város honlapján tették közzé a polgármester aláírásával, de Verseghi-Nagy Miklós nem ment el az egyeztetésre, ahogy az alpolgármesterek is távol maradtak a fórumtól. Fülöp Zsolt helyi képviselő lapunknak azt mondta, olyan még nem fordult elő Szentendrén, hogy egy fórumon egyetlen városvezető sem jelent meg.

Fotó: Marjai János/24.hu

A döntéshozók helyett többek között Aba Lehel, a város főépítésze próbált meg válaszolni a kérdésekre. Aba már a fórum elején jelezte, hogy ezen a napon a szakma jelent meg és így a szakmával kapcsolatos kérdéseket várnak. Csak hát nem a szakma dönt, és az az 50-60 ember, aki a kedd estéjét erre az eseményre szánta, nem azért jött el, hogy száraz, sokszor teljesen követhetetlen szakmai előadást kapjon, hanem azért, hogy megtudja:

miért engedi az önkormányzat, hogy egy 1920-as évek óta működő szabadstrandhoz két irodaházat építsenek? Miért akarják módosítani az építési szabályzatot az eddig beépíthető 20 százalékról 30 százalékra, a lehetséges átlagos épületmagasságot pedig 7,5 méterről 10,5 méterre? Miért áll egy cég érdeke a helyi érdek felett?

Ezek voltak a fő kérdések, de használható válaszok nem hangoztak el. A közönség soraiban a kutyapártos Mészáros László is ott volt, neki az egész eseményről Hamvas Béla  szavai jutottak eszébe:

 Nem szó szerint fogok idézni , de lényege, hogy az Antikrisztus nem valami gonosz lény, ami lejön közénk, az Antikrisztus személytelenség. Eddig egyetlen egy választ sem kaptunk a konkrét, feltett kérdésekre. Csak alany nélküli mondatokat hallhatunk, de az, hogy ki hozta meg a döntéseket, hogy pontosan hány parkoló lesz, ezekre nem kapunk választ.

Fotó: Marjai János/24.hu

A szintén MKKP-s Kővári Attila arról érdeklődött, hogy aki megvásárolta a telket, az tudta-e, hogy ez a Makovecz Imre által tervezett építmény egy Ybl Miklós-díjas épületsorozat része.

A beruházó CYEB tervezője Ásztai Bálint erre – számunkra nem dekódolható módon – így reagált:

Én úgy tudom, hogy 69-ben kapta az épületet Makovecz, 73-tól tervezte az épületet és 76-ban készült el. A díjat 69-ben kapta. Röviden erről ennyit.

A megbízott építész konkrétumok helyett inkább Christopher Alexander építészről, vegyes kapcsolatokról, kapcsolódási pontokról és halmazelméletről beszélt. S. Vasi Ildikó településtervező elmondta, a Makovecz szellemiségét tiszteletben tartják, de az épület jellege és állapota már nem illik a környezetbe. Mert hagyták lerobbanni, kiabált közbe valaki.

Az elkeseredett helyiek egyike azt emelte ki, hogy két és fél évvel ezelőtt, ugyanezzel a területtel kapcsolatban volt egy közösségi tervezés.

Ebben szó volt rekreációs helyszínről, sportolásról, kerékpáros pihenőről, de nem volt szó irodaházról, lakóépületről. Ezek a módosítások szembe mennek az itt elfogadott elvekkel

– mondta.

Fotó: Marjai János/24.hu

Azt is felvetették, hogy a telekcsere során gyakorlatilag 7 ezer forintos négyzetméteráron üzleteltek a telkekkel, ami Duna-parti területnél legalábbis áron alulinak tűnik. Valójában a különböző minősítésű csereterületek 10 és 35 ezer forintos négyzetméter ár között változnak az értékbecslésben, ami persze még így is rendkívül alacsony összeg.

És persze az egész üzlet úgy van feltüntetve, hogy a város jár jól, miután a CYEB még a csere során keletkezett különbözetet, vagyis bruttó 7,28 millió forintot el is enged az önkormányzatnak. Viszont az önkormányzat egy összevonható területet ad át, melynek a beépíthetőségét is engedélyezték, vagyis a terület nyilván nem 60 millió forintot ér majd a beépítés után, hanem jóval többet. Ezekre a felvetésekre a főépítész csak annyit reagált: történt egy értékbecslés.

A Postás strand környezetének megváltozásával először az Átlátszó foglalkozott. A cikkükben arról is írnak, hogy a szentendrei önkormányzatnak volt már egy félresiklott próbálkozása a CYEB-el. Tavaly novemberben 334 millió forintért eladtak egy több mint négyezer négyzetméteres parkolót a Duna-korzó túloldalán a cégnek, a CYEB viszont nem fizetett időben, a foglalót is elbukták, mégsem rendült meg az önkormányzat bizalma.

A Civil Kotta nevű szervezet aláírást gyűjt a tervezett beruházás ellen.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik