Kultúra

Új múzeumok épülnek a Dózsa György útra?

A budai Vártól a Városligetig húzódó új kulturális tengely előkészítését kezdte meg a kormány.

Az Andrássy-negyed koncepciójába illeszkedik majd a Szépművészeti Múzeum bővítése is – jelentette be a kultúráért felelős államtitkár.

A kulturális fejlesztési célok új koncepciója 2011 végéig készül el, mondta Szőcs Géza.

Az Andrássy-negyedben kiemelt szerepet kaphat az Ötvenhatosok tere: a Műcsarnok mögött lenne elhelyezhető többek között a Szépművészeti Múzeum új épülete, de a Dózsa György útra költözhetne a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum vagy egy új, nemzeti fotográfiai múzeum is. Ezek egyelőre csak felvetések, döntés még nem született.

A sajtótájékoztatón Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a múzeum Ötvenhatosok terén felépítendő új épülete “vonzó alternatíva” lehet, mert az Ajtósi Dürer sorig terjedő hatalmas, kihasználatlan területen akár a berlini Museuminselhez hasonló új kulturális tengely is létrejöhetne. Az Andrássy-negyed tervei azonban nem jelenthetik a Szépművészeti 105 éves főépülete funkcióbővítésének vagy műemléki rekonstrukciójának leállítását.

Baán László beszámolt arról is, hogy az e célra lehívható uniós forrásokat 2013 végéig lehet felhasználni, ezért még 2011-ben el kell készülniük a terveknek. Ezek elkészítésében a kormányzat felkérésére a Szépművészeti Múzeum is részt vállal.

Szőcs Géza közölte: felvetődött a Rákosi-rezsim által lerombolt Regnum Marianum templom visszaépítése, miközben az ott álló 56-os emlékmű más helyszínre kerülhetne.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az új kulturális tengely nem ütközik a Nyugati pályaudvar mögött, a Podmaniczky utcánál tervezett másik múzeumi negyed koncepciójával sem, sőt, a két elképzelés kiegészíti egymást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik