Közélet

Vértes: Magyarországra elég lenne 50 kórház

Ha az egészségügyi rendszer jól működik, akkor a jelenleginél sokkal kisebb összegből, sokkal nagyobb teljesítmény jönne ki — erről beszélt az Azüzlet.hu-nak adott intrejúban Vértes András, a a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Vértes szerint komoly probléma, hogy Magyarországon 110-120 kórház működik, a nyugati példák alapján viszont egy ekkora országban 30-40, maximum 50 kórháznak szabadna lennie.

Mert most ezek a szétszórt kis kórházak eleve nem tudnak teljes körű szolgáltatást nyújtani, ha a páciensnek több problémája van, máshova is el kell mennie és mindenhol, ahol nincs komplex ellátás, őrült veszteségek vannak. Hogy mást nem mondjak, minden orvosi létesítményben ügyeletet kell fenntartani, és ha ezek szétszórtan, 110 kórházban vannak akkor az háromszor, négyszer annyi orvost igényel az ügyeletbe, mintha ezek kevesebb, de modern korszerű, helikopter leszállóval rendelkező kórházegységben lennének

—fogalmazott a GKI elnöke, hozzátéve: Budapesten  legalább 15-20 kórház van és 4-5 igazán komoly kórháznak kellene lennie, helikopter leszállóval, ami csak kettőben van. Mint mondta:

A modern egészségügyben, ahol iszonyatosan költséges, ugyanakkor rendkívül hatékony új technológiákra van szükség, eleve nem lehet és nem is kell ugyanolyan felszereltséget fenntartani minden kisebb településen. Ellenkezőleg: meg kell oldani a gyors elérést, jól felszerelt mentőkkel, a sztrádán, vagy – ahogy nem véletlenül említettem már -, akár helikopterrel. Az idő azért is sürget, mert egy rendszer átalakítás az egészségügyben 10-15 évet igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik