Belföld

Nagyobb lett a Fidesz előnye

A Fidesz vezeti a pártok népszerűségi listáját, miután a választókorú népességen belül 8, a biztos pártválasztók körében 9 százalékpont előnye van a szocialistákkal szemben - írja a Népszabadság.

A Fidesz a biztos pártválasztók között 49 százalékos népszerűségnek örvend, a szocialisták 40 százalékon állnak januárban a Szonda Ipsos szerint. Decemberben még csak 5 százalék volt a Fidesz és az MSZP közötti különbség. Az SZDSZ januárban – akárcsak decemberben és novemberben – négy százalékot kapna a biztos pártválasztók közül, az MDF, a MIÉP és a Centrum Párt pedig 2-2 százalékot.

A pártpreferenciákban 2003 szeptemberében fordulat történt, ekkor vette át a vezetést az MSZP-től a Fidesz. Azóta a szocialisták és a fiatal demokraták támogatottsága is viszonylag szűk sávban mozog. Az összes választókorú esetében az MSZP-re vonatkozóan 24, illetve 26 százalék, míg a Fidesznél 29 és 34 százalék között alakult a támogatók aránya. Az aktív szavazók körében tavaly szeptembertől mostanáig 39 és 44 százalék között változott a szocialisták, 47 és 50 százalék között a fiatal demokraták aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik