Belföld

A Szibnyeft megszabadulhat a Jukosztól

A Szibnyeft orosz olajvállalat karnyújtásnyira állt a vergődő Jukosz óriáscégtől való válástól, miután a moszkvai döntőbíróság jogerősen is érvénytelenítette a Jukosz tavalyi pótlólagos részvénykibocsátását , amelyet a Szibnyeft 57,5 százalékának megszerzésére használt fel fúziójuk keretében.

A döntőbíróság hétfőn utasította az orosz pénzpiaci felügyeletet a pótlólagos részvénykibocsátás öt napon belüli érvénytelenítésére. Ennek végrehajtásával a Jukosz-nak 34,5 százaléka marad a Szibnyeftben (hiszen 14,5 százalékot eredeti saját részvényekért, 20 százalékot pedig 3 milliárd dollárért kapott meg), míg a Szibnyeft részesedése a Jukosz-ban 26 százalékról 11-re zsugorodik.

Ezzel a Szibnyeft (volt) főrészvényesei, élükön Roman Abramovics oligarchával, nagy lépést tesznek a Jukosszal kis híján megvalósított egyesülés visszafordításában, amire Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér tavaly októberi börtönbe zárása óta egyre határozottabban törekedtek.

A Jukosz-Szibnyeft fúziót visszafordító ügylet befejezése esetén a Szibnyeft-főrészvényesek készek visszaadni a 3 milliárd dollárt a Jukosz-nak – mondta egy bennfentes a Vedomosztyi című üzleti lapnak. A Jukosz pedig ezt felhasználhatja arra, hogy adóhátralékát befizesse a büdzsébe – vélték elemzők, feltételezve, hogy a Szibnyeft zöld utat kap a Kremltől a válásra.

Az állami Gazprom monopólium egyébként kedden jelezte, hogy kész Jukosz-vagyonrészeket vásárolni, ha az olajcégre kirótt zárlatot feloldják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik