Tudomány

Rákkutatásért járt idén az orvostudományi Nobel-díj

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn jelentette be az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseit. Kedden a fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel-díj kitüntetetteit is bemutatják.

Az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku nyerték idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – számol be a Nobel-díj hivatalos Twitter-oldala.

A szakértők a rák kutatásában értek el fontos eredményeket.

Napjainkban az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása az, hogy hatékony gyógymódot találjanak a daganatos betegségekkel szemben. Allison és Hondzso vizsgálataik során felfedezték, hogy a negatív immunszabályozás gátlásával elősegíthetik a rák kezelését.

Az amerikai immunológus olyan proteint tanulmányozott, amely egyfajta féket jelent az immunrendszerben. A kutató rájött, hogy ezen fék kiiktatása elősegítheti a rákos sejtek megtámadását. Allison saját felismerését felhasználva új megközelítést dolgozott ki a daganatok gyógyításában.

A japán szakértő egy hasonló, fékként működő fehérjét azonosított az immunsejteken. Ez az eredmény szintén kifejezetten fontos a rákterápiák számára.

Az elkövetkező napokban a további kategóriák nyerteseit is bemutatják. Kedden az idei fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel-díj győzteseit ismerhetjük meg.

Kiemelt fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik