Tech

Évekig bántalmazhatta saját lányát Steve Jobs

Azt már korábban is tudtuk, hogy Steve Jobs nem volt feddhetetlen: amellett, hogy a technológia terén elért innovációi tényleg megváltoztatták a laptopok és mobiltelefonok piacát, egy igazán szörnyű ember volt, és nagyon sok munkatársával és üzleti partnerével vállalhatatlanul viselkedett. Most viszont az is kiderült, hogy a családi élete is több mint problémás volt: a saját lánya rántja le a leplet önéletrajzában arról, hogy milyen kegyetlenül bánt vele az Apple alapítója.

Lisa Brennan-Jobs akkor született, amikor Steve Jobs csak 23 éves volt. A férfi, mikor először meglátogatta korábbi szerelmét, és a lánya anyját, Chrisann Brennant, el sem ismerte az apaságot, ennek ellenére segített nevet választani a babának. Aztán ott is hagyta, és három évig felé sem nézett, semmilyen támogatást nem nyújtott neki és az alkalmi munkákból élő anyjának egészen 1980-ig, amikor bíróság kötelezte a gyerektartásra. Ekkor is

DNS-tesztet követelt, mivel azt állította, hogy steril, és nem lehet gyereke.

Jobs igyekezett minél előbb lezárni a pert, aztán amikor ez sikerült, három napra rá nyilvánosságra hozták az Apple-t – legalábbis ez derül ki Brennan-Jobs önéletrajzából, a Small Fryból, ami szeptemberben kerül majd a polcokra. Jobs elérte, amit akart: nagyon hamar milliomossá vált, mégis elenyésző gyerektartást kellett fizetnie.

A lánya nyomorgott, ő úgy cserélgette a Porschékat, mint más az ágyneműt

Az írónő nagyon sötét és szomorú képet fest arról, hogy milyen volt Steve Jobs apaként. Azon túl, hogy évekig fel sem vállalta a lányát (szerinte azért, mert sötét foltnak tekintette az addig tökéletes, egy átlagember mesés felemelkedéséről szóló történetében), amikor végre elfogadta őt, abból sem volt sok köszönet.

Steve Jobs 1977-ben – fotó: Tom Munnecke/Getty Images

Jobs már Laurene Powell Jobsszal élt együtt, amikor Lisa hozzájuk költözött. A techóriás úgy viselkedett a saját lányával, amit ma már gyerekbántalmazásnak neveznénk: nem szereltetett például fűtést a szobájába, hogy „megtanulja értékelni a kis dolgokat is”, és többször a fejéhez vágta, hogy nem kap egy petákot sem a pénzéből. Amikor Lisa rájött, hogy Jobs minden alkalommal új Porschét vesz, ha megkarcolja a régit, bátorkodott megkérdezni, megkaphatja-e a kidobott kocsit – az apja pedig hallani sem akart róla, és kijelentette, hogy soha nem fog neki pénzt adni. Ezt korábban is komolyan gondolta: Lisa és az anyja rengeteget költöztek, alig jöttek ki a pénzükből, és amíg együtt laktak, folyton nélkülözniük kellett.

Szexuális preferenciáiról faggatta kilencéves lányát

Jobs állítólag többször illetlenül is viselkedett a gyerekkel vagy a gyerek jelenlétében: kilencévesen például a szexuális hajlamairól és preferenciáiról faggatta, majd tinédzserkorában egyszer szexuális aktust mímelt a lány mostohaanyjával, és mikor az ki akart menni a szobából, megtiltotta neki, arra kötelezve, hogy nézze.

Egy korábbi kép Lisáról – (fotó: Lisa Brennan-Jobs / Wikimedia Commons)

A most negyvenéves Lisa ezekhez hasonló részleteket oszt meg az önéletrajzában, amelynek a Small Fry címet adta, és amelyről azért borítékolható, hogy elég hamar a bestsellerlisták élére kerül majd. Az írónő nem sajnálja benne az apját, szomorú képet fest arról, milyen szörnyen viselkedett vele egész életében – ez pedig összecseng azokkal a beszámolókkal, amelyek hasonló dolgokat árulnak el Jobsról a munkakörnyezetében is.

Ez mind elég szörnyen hangzik, bár mielőtt kollektíven elkezdenénk gyűlölni az Apple atyját, érdemes azt is megjegyezni, hogy

végül Lisa kapott Jobs örökségéből, és azt is, hogy a techóriás özvegye, Laurene Powell Jobs, és testvére, Mona Simpson kicsit másképp látja a helyzetet.

A két nő közleményben nyilatkozott arról, hogy sajnálják, ha Lisa így élte meg a gyerekkorát, mivel nekik teljesen más élményeik vannak az együtt töltött időről. Lehet, hogy a teljes igazság éppen ezért nem fog soha kiderülni, de valószínűleg azért senki nem lepődik meg azon, hogy az egyébként is kiállhatatlan természetéről ismert Jobs apaként sem remekelt túlságosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik