Közélet

Lebukott az M1: bevándorlásellenes német politikusokat mutogattak csalódott átlagemberként

Erről a nézőket elfelejtették tájékoztatni a választások előtt.

A jobboldali, bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) helyi politikusai szerepelnek a migráció miatt aggódó átlagemberként a köztévé riportjaiban, amiket a választási kampány hajrájában adott le az M1 híradója — írta meg a német Correctiv alapján az Azonnali. A riportokban semmiféle utalás nincs arra, hogy ők az AfD tagjai, tisztségviselői lennének.

M1 híradójában március 20-án, tehát bő két héttel a választás előtt leadott anyagában Michael Poschart — aki egyébként a jobboldali, bevándorlásellenes AfD színeiben a Schleswig-Holstein tartománybeli Pinnebergben körzeti elnöke — azt mondja többek között:

Megfigyeltük: ha az idegenek aránya meghaladja a harminc százalékot, akkor erőszakosabbá válnak, és elüldözik a németeket. Elveszítünk egy házat, egy háztömböt, egy utcát, egy negyedet és egyszer csak egész városokat.

Az AfD politikusát az M1 egy aggódó, csalódott átlagemberként mutatta be.

A magyar köztelevízió hírcsatornája a kampányhajrában leadott riportban megszólaltatott egy baden-württembergi férfit is, aki azért költözött el a lakásából, mert „migránsokat telepítettek a szemközti lakásba, négy kíséret nélküli kiskorút”. Olaf Grohnwald szerint nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, és kutyát is tartott, hogy ne kelljen félnie. Grohnwald egyébként az AfD schönbuchi szervezetében tevékenykedik, de ez nem hangzik el a riportban.

Szintén a választás előtt ment le az M1 híradójában az a riport, amely a Rajna-vidék-pfalzi Speyerben menedékkérők által elkövetett bűncselekményekről szól. Ebben az egyszerűen csak „helyi férfiként” aposztrofált Benjamin Haupt – aki egyébként az AfD speyeri járási elnöke – arról beszél: a városvezetés rendre a bevándorlók oldalára áll.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik