Belföld
Budapest, 2017. szeptember 27.
A Diákhitel bankkölcsön reklámja a fõváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ombudsman: aggályos a diákhitel változtatása, az apáknak is kedvezmény járna

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 08. 09. 13:21

Korábban a témában:

Alkotmányosan aggályos az ombudsman szerint, hogy csak két- vagy háromgyerekes nőknek engedik el a diákhitel tartozást. Ez a kedvezmény Székely László szerint az apáknak is járna – írta a Napi.hu.

Az alapvető jogok biztosának oldalán elérhető friss jelentésben az olvasható, hogy

nem felel meg az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményének a hallgatói hitelszerződésről szóló kormányrendeletnek az a része, amely a diákhitel-tartozással rendelkező nőket jutalmazza.

Orbán Viktor kormányfő még tavaly májusban jelentette be, hogy a kétgyermekes nők tartozásának 50 százalékát, a háromgyermekesek teljes tartozását elengedik.

Székely László ombudsman szerint azonban nincs alkotmányos indoka annak, hogy a gyereket nevelő édesapa miért nem veheti igénybe a támogatást egyedülálló szülőként, szemben azzal az esettel, amikor az egyedülálló anyának jár ez a kedvezmény.

A jogalkotói mérlegelés eredménye nem felel meg az ésszerűség követelményének, hiszen a családok támogatása annak függvényében tér el, hogy melyik szülőnek van még vissza nem fizetett hallgatói hiteltartozása

– áll a jelentésben.

Az ombudsman álláspontja szerint az a megoldás felelne meg az egyenlő bánásmód követelményének, amely szerint ha az anyának már nincs vagy nem is volt tartozása, de az apának van, akkor az apa esetében is igényelhető legyen a támogatás. Székely László az örökbefogadás esetére is kitér a jelentésében. Úgy látja, a nő és a férfi közötti különbségtétel önkényes és indokolatlan, hiszen nemtől függetlenül azonos terhekkel jár együtt.

Az ombudsman az alapjogi aggályok elhárítása érdekében felkérte Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, hogy úgy módosítsák a vonatkozó rendeletet, hogy a diákhitel törlesztésével kapcsolatos kedvezményeket valamennyi érintett család igényelhesse.

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint egyébként 2018. január 1-je óta 323 fő két gyermeket vállaló édesanya számára 222,4 millió forint összegben biztosítottak 50 százalékos Diákhitel elengedést, míg 207 fő édesanyának 264,6 millió forint összegben engedték el teljes Diákhitel tartozását, mivel három vagy annál több gyermeket vállalt. Ez azért alacsony szám, mert összesen 105 ezer nő ügyfele van az intézménynek.

Kiemelt kép: MTVA/Jászai Csaba 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2016. június 16.
Perényi János bécsi magyar nagykövet beszédet mond a magyar zsidók auschwitzi deportálásáról nyílt Falak, jelek, sorsok című vándorkiállítás megnyitóján a bécsi Igazságügyi Palotában 2016. június 16-án.
MTI Fotó: Filep István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.