Belföld

Az MSZOSZ támogatja a kormányprogramot

Az MSZOSZ szerint a kormányprogram a szociálisan igazságosabb társadalom megvalósítását szolgálja, ugyanakkor a szervezet hiányolja, hogy a munkaidő csökkentése nem szerepel a kormányprogramban.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) Szövetségi Tanácsa pénteki ülésén foglalkozott a kormányprogrammal.

Az MSZOSZ közleménye szerint az szövetség támogatja az igazságos közteherviselés programját, ezért elvárja, hogy ezek az elvek a 2005. évi költségvetés adókról, járulékokról szóló törvényeiben is megjelenjenek.

Az MSZOSZ továbbra is fenntartja a munkaidő csökkentésre irányuló elképzeléseit és követeléseit. “A munkaközi szünet épüljön be a munkaidőbe, december 24-e legyen pihenőnap és a heti törvényes munkaidő 38 óra legyen” – áll a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy az MSZOSZ legfőbb célja a munkavállalók és családjaik, a nyugdíjasok életminőségének javítása, felzárkóztatása az európai uniós színvonalhoz.

A testület régi követelése érvényesüléseként értékeli, hogy a kormányprogram középpontjában a foglalkoztatás kérdése áll. “Az ország kettészakadásának megállítására, a foglalkoztatás bővítésére, új munkahelyek létrehozására és a már meglévő munkahelyek megtartására irányuló kormányzati elképzelések az MSZOSZ számára is alapvető jelentőségűek” – áll a közleményben.

A szakszervezet egyetért azzal, hogy a foglalkoztatási elképzeléseknek és koncepciónak párosulnia kell a fiatalok, a GYES-ről visszatérő nők munkaerő-piaci esélyeinek javításával.

Hozzáteszik: a testület tisztában van azzal, hogy az életminőség javítása csak a fenntartható fejlődés és a versenyképesség talaján teremthető meg.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a gazdaság versenyképessége nem az alacsony bérrel valósítható meg, hanem a jól képzett, a változó feltételekhez rugalmasan alkalmazkodó, jól fizetett munkaerővel.

“Ezért van szükség egy átgondolt bérfelzárkóztatási programra, és a jövedelmek teljesítményarányos növelésére a következő években” – fogalmaznak.

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa elvárja, hogy az új kormány a párbeszéd kormánya legyen, ugyanakkor azt is, hogy a konkrét programok, feladatok, javaslatok kidolgozásába, az érdemi tárgyalásokba vonják be a szakszervezeteket – teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik