Belföld

Tízmillió tonna árut szállítottak tavaly a Dunán

A Duna teljes hosszán tavaly 10 millió tonna árut szállítottak - jelentette a szerb külkereskedelmi miniszterhelyettes, aki szerint ez csak egytizede a folyam szállítási kapacitásának.

A múlt század kilencvenes éveihez képest – a Jugoszlávia elleni nemzetközi szankciók nyomán, amikor 3,5-7 millió volt csupán a dunai áruforgalom – ezt Szerbiában jelentős emelkedésnek tekintik, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a 10 millió tonna is csupán egytizede a folyam szállítási kapacitásának.

A nyolcvanas években még az évi 80 millió tonnát is elérte a Dunán szállított árumennyiség, a visszaesést a délszláv háború és a Belgrád elleni nemzetközi szankciók okozták – hangsúlyozta a szerb külkereskedelmi miniszterhelyettes.

Az európai fejlesztési tervek szerint 2005 végéig a közúti áruszállítások mintegy 20 százalékát kellene a víziutakra áthelyezni. Szerbiában e tekintetben még igen kevés történt. Nagy akadályt jelent az újvidéki pontonhíd, amelyet csak jövőre válthatja fel a Sloboda-(Szabadság)-híd.

A második Duna-csúcsértekezletet – amelyre október 13-15 között Belgrádban kerül sor – mindenekelőtt a víziszállítás további fejlesztésének szentelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik