Forma-1

Hamilton jött ki legjobban az eső miatti taktikai csatából

A Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérőjén óriási taktikai csata zajlott, végül a Mercedes számára nem is alakulhatott volna jobban a rajtsorrend.

Már az időmérő elején rettegtek a csapatok, hogy esni fog az eső. A Mercedes nem is vacakolt, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas már jóval kezdés előtt ott toporgott a “rajtnál”, méghozzá úgynevezett “intermediate” keverékű gumikon, vagyis eleve olyan kerekeken gurulva, amely egy kis nedvességre való. A terv szerint pont bemelegedtek volna a gumik, mire jön az eső.

Csakhogy az eső nem jött az első öt percben.

Léptek is a csapatok, elsőként a Renault cserélt ultralágy keverékre, Carlos Sainz Jr. két és fél másodperccel verte a Q1 elején élen álló Sebastian Vettelt. Csakhogy hét és fél perccel a vége előtt csakugyan elkezdett esni az eső, így aztán előbb pánikolva száraz gumikra váltottak a csapatok, majd ugyanilyen kétségbeesve visszaváltottak intermediate-re. Külön érdekes taktika volt, hogy Daniel Ricciardo lágy keveréken ment, míg mindenki más ultralágyon volt – vélhetően azért, hogy a futamon eggyel több ultralágy szettje maradjon – de nagyon rezgett a léc Q1-ben, végül 12. idővel jutott tovább.

A második szakaszra már annyira nem hitték el az esőről szóló híreket a csapatok, hogy csak Vettel gurult ki intermediate-en Q2-re, de végül az olasz istállónak lett igaza. Leszakadt az ég, azonnal ment mindenki gumicserére. Lance Strollnak meg is gyűlt a baja a vízzel, nekikoccant a falnak és a füvön kötött ki, de megcsúszott Kimi Räikkönen is.

Az igazi meglepetés Ricciardo kiesése volt, túl későn indult mért körre, a vizes pályán csak a 12. időt tudta autózni. Sainz viszont remekelt, mindkét szakaszban az élmezőnyben volt. Q3-ra egészen fura top 10 alakult ki, a Force India pilótái már az elején kiestek, Ricciardo mellett a McLaren sem maradt versenyben, sőt Nico Hülkenberg sem. A Haas, Toro Rosso, Mercedes és Ferrari mindkét versenyzője mellett Max Verstappen és Sainz vágott neki az utolsó harmadnak.

Elsőként a Red Bull pilótája ment mért kört. Az eső miatt már nedves pályára szánt keverékkel vágott neki mindenki az utolsó nagy rohamnak, némi meglepetésre a Mercedes két pilótája hamar élre állt, különösen Hamilton kapta el a fonalat, de Räikkönen nem adta föl és kemény csata végén élre állt. A legvégén mégis a két Mercedeses végzett az első két helyen egy óriási hajrával, Hamiltoné lett a pole, mögötte Bottas, a képzeletbeli dobogón Räikkönen áll, őt pedig Vettel követi.

Kiemelt fotó: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik