Kultúra

4,11 milliárdot fizettek egy Modiglianiért

A festő egy mecénásáról készített művét az árverés előtt csaknem a felére becsülték.

Franciaországi rekordot jelentő 13,5 millió euróért (4,11 milliárd forintért) kelt el Amadeo Modiglianinak egy mecénását, Paul Alexandre-t ábrázoló festménye szerda este a Sotheby’s aukciósház árverésén.

Az alkotást, amely eddig Alexandre családjának birtokában volt, 5-8 millió euróra taksálták az aukciót megelőzően. A Sotheby’s szerint öt telefonos licitáló volt versenyben érte. Az 1911-1912-ben készült kép igen ritkán szerepelt a nagyközönség előtt.

Az orvos Paul Alexandre 1907-ben ismerte meg Amadeo Modiglianit, amikor az Párizsba érkezett. Hamar felismerte a tehetségét és vásárolni kezdte műveit. Az első világháború kitöréséig, 1914-ig ő volt Modigliani egyetlen vevője, hozzávetőleg 500 rajzot és egy tucat festményt vett tőle, köztük a róla készült, most elárverezett portrét, amely nem sokkal Paul Alexandre anyjának halála után készült és az orvoson úrrá lett melankóliát tükrözi az aukciósház szerint.

A szerdán eladott portré egyike annak az öt arcképnek, amelyet Modigliani a mecénásáról festett. Kettő a roueni szépművészeti múzeumban található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik