Kultúra

Százmilliókat érő festmény lógott egy iskolaigazgató irodájában

Ötven éven át díszitette az igazgatói irodát a kép, amelyet az alkotó adott ajándékba. Most elárverezik.

A festményt az ötvenes években ajándékozta oda a huszadik századi amerikai festészet egyik kiemelkedő alakjának számító Norman Rockwell egy amerikai kisváros, a massachusettsi Gardner gimnáziumának, amikor az intézmény igazgatója a műtermében járt. Az 1941-ben készült festmény végül egészen 2001-ig lógott az igazgatói iroda falán. Gyakorlatilag senki sem tudott arról, hogy létezik, csak azok, akik az iskolába jártak.

A második világháború alatt készült festmény Rockwell híres “Willie Gillis” sorozatának egyik darabja, amit egy amerikai hetilap számára készített. A kérdéses kép – Willi Gilli a konvojban – azonban soha nem került fel a címlapra, és szinte teljesen elfelejtődött. A Rockwell Múzeum szóvivője elmondta, hogy még ők sem tudtak a festmény létezéséről. Jeremy Clowe szerint jellemző Rockwellre, hogy csak úgy odaajándékozta egyik festményét.

Garder város polgármestere a Boston Globe-nak elmondta: ő is látta a festményt az igazgatói irodában, amikor az iskola diákja volt. Elmondása szerint a suliban mindenki adottnak vette, hogy a műalkotás ott van, és nem nagyon gondoltak bele abba, hogy értékes lehet. Ahogy azonban a Rockwell-festmények ára az elmúlt évtizedekeben emelkedni kezdett, az iskola vezetősége felbecsültette a képet, majd amikor megtudták milyen értékes, leszedték a falról, és egy raktárban helyezték el, nehogy valaki ellopja.

A festmény azóta a raktárban pihent, és a Boston Globe cikke szerint az emberek “többé kevésbé el is feledkeztek róla”. Amikor azonban decemberben Rockwell egyik festménye rekordáron, 46 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen, Mark Hawke polgármesternek hirtelen eszébe jutott, hogy a városnak is van egy Rockwell-festménye, és a város úgy döntött, hogy árverésre bocsátják az alkotást, a befolyó összeget az oktatási intézményekre fordítják.

A festményt a Sotheby’s május 21-én árverezi el, amelynek értékét az oldalukon olvasható leírás szerint 1,5 millió és 2,5 millió dollárra becsülték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik