Belföld

Sztrájk az egészségügyben

Figyelmeztető sztrájkot tartanak reggel nyolc órától délután négy óráig az ország hét vidéki egészségügyi intézményében, csütörtökön.

A  munkabeszüntetésben részt vesz a Szegedi Új Klinika, a Kisteleki Rendelőintézet, a Miskolci Megyei Klinika, valamint a dunaújvárosi, a székesfehérvári, a szentesi és a veszprémi kórház. A főváros egészségügyi intézményeiben nem sztrájkolnak a dolgozók.

Ahol a munkabeszüntetés mellett döntöttek, a sürgősségi eseteket ellátják ugyan, a berendelt betegeket azonban nem vizsgálják meg, a programozott műtéteket pedig elhalasztják.


Ha a sztrájkolók nem biztosítják a minimális ellátást, a megyei tiszti főorvosok beavatkozhatnak. De éberek lesznek a kórházak is, mert az esetleges jogsértések árát velük fizettetik meg.

Az országos sztrájk oka ugyanaz, mint a júliusi figyelmeztető sztrájké volt, a pénzhiány. Az EDDSZ azt követeli, hogy az állam pumpáljon 1500 milliárd forintot az ágazatba, jövőre legyen ismét 50 százalékos béremelés, január 1-jéig visszamenően fizessék ki a beígért 6 százalékos béremelést, javítsák a munkavégzés tárgyi feltételeit és szabályozzák a túlmunkát

A szakszervezet októberre még három hasonló sztrájkot hirdetett, ha nem tud megyegyezni a kormánnyal. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ezért a jövő hétre összehívta az egészségügyi érdekegyeztető tanácsot.

Rácz Jenő: nem irreálisak a követelések

Az egészségügyi miniszter szerint nem irreálisak az EDDSZ követelései, ugyanakkor nem a sztrájk alkalmas érdekeik érvényesítésére. Erről Rácz Jenő egy csütörtök reggeli tévéműsorban beszélt. Hozzátette: a magyar egészségügyi dolgozóknak nem jár kevesebb bér, mint az Európai Unió bármely más országában dolgozó kollégáiknak. Rácz Jenő ugyanakkor azt mondta: nem a sztrájkot tartja alkalmasnak az érdekérvényesítésre, de nem kérdőjelezi meg a magyarországi munkavállalók jogát arra, hogy ezzel az eszközzel éljenek.

Kitért arra, hogy tízéves bérfelzárkóztatási programban gondolkodik. Első lépésként még ebben a kormányzati ciklusban el kell érni a tíz csatlakozó ország átlagát – hangsúlyozta Rácz Jenő, hozzátéve, ez reális cél. Elmondta: évek óta most először van lehetőség arra, hogy a jövő évi büdzsében a dologi kiadásokban is előre tudjanak lépni.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik