Belföld

Lengyelek is részt vennének az európai csendőrségben

A lengyel kormány a tíz új tagállam közül elsőként jelentette be, hogy részt vesz az európai csendőrség felállításában.

Öt EU-tagállam (Francia-, Olasz- és Spanyolország, Portugália illetve Hollandia) szeptemberben állapodott meg az uniós szintű csendőrség létrehozásáról. Az új intézmény feladata olyan válsághelyzetekben való beavatkozás lesz, amelyek katonai erő bevetését nem igénylik vagy nem teszik lehetővé, de a rendőrségnél nagyobb fegyveres felszerelés alkalmazását követelik meg. Az európai biztonsági architektúra legújabb elemét 900 fősre tervezik, székhelye Olaszországban lesz és a világ bármely pontján bevethetőnek kell lennie 30 nappal az alkalmazásáról szóló döntés meghozatalán belül.

Az új tagállamok közül elsőként Lengyelország jelentette be, hogy be kíván szállni az egyébként bármely tagállam előtt nyitott strukturális együttműködésbe. „Lengyelország részt vesz az európai csendőrségben” – közölte Jerzy Szmajdzinski lengyel védelmi miniszter, miután találkozott francia és német kollégájával. A bejelentés időzítése elemzők szerint a három ország úgynevezett weimari együttműködése melletti lengyel kiállást is mutatja.

„Kitűnő hír” a lengyel részvétel – kommentálta Varsó döntését Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter, aki eredetileg az európai csendőrség felállításának egyik első kezdeményezője volt. Egyúttal kifejezte reményét, hogy a lengyel példát más tagállamok is követik majd. Alliot-Marie szerint az európai csendőrség még az év vége előtt felállhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik