Belföld

Horvátországban vásárolna az OTP (bővített)

A horvátországi, zárai székhelyű, különösen az adriai régióban aktív, 99 fiókkal rendelkező középbank, a Nova Banka lehet az OTP legújabb célpontja.

Horvát tőkepiaci körökből származó, zágrábi információk szerint küszöbön áll az utóbbi években sikeres akvizíciós, egyesülési stratégiájával Horvátország hetedik legnagyobb bankjává kinőtt, de különösen az adriai régióban aktív Nova Banka eladása. Korábban a horvát sajtóban már felröppentek olyan feltételezések, hogy a Nova Banka kérője a magyar OTP Bank lehet – írja a Napi Gazdaság. 

A 600 millió kunás (egy kuna=33 forint) mérlegfőösszege alapján a horvát bankok között hetedik helyen álló, az összesített mérlegfőöszeg 5 százalékát magáénak tudó bank jelentős vállalati ügyfélkör mellett erős a lakossági szektorban, különösen a lakossági betétek gyűjtésében vannak jó pozíciói. A Horvátországban működő 1022 bankfiók közül 99 viseli a Nova Banka logóját. A bank 300 ezer lakossági ügyféllel rendelkezik, 58 ATM-et üzemeltet és több mint 500 kártyaelfogadó pontja van, főként a tengerparton.

A bank tavaly 78,5 millió eurós saját tőke mellett 10 millió 45 ezer euró nettó eredményt ért el, ami gyakorlatilag megegyezik az előző évi veszteséggel. Idén az első hat hónapban a tavalyi egész éves 76 millió kuna után 37,5 millió kuna produkált. Az idei évre várható 12 százalékos ROE mutató alapján a bank ugyan jócskán elmarad az OTP-csoport átlagától, de szemmel láthatóan nem tűnik rossz befektetésnek, legalábbis akkor, ha az ár nem tartalmaz túl magas prémiumot a saját tőke értékéhez képest.


Akvizíciós nagyüzem

Az OTP Banknál jelenleg akvizíciós nagyüzem van, ugyanis a múlt hét elején megkezdte az ötödik legnagyobb szerb hitelintézet, a Jubanka a.d. átvilágítását is. A belgrádi székhelyű bank többségi, 88 százalékos részvénycsomagjára a kötelező ajánlatot október végén kell megtenni, s döntés az eladó részéről novemberben várható – írja az MTI.


A Jubanka a tavalyi évet mintegy 217 millió euró mérlegfőösszeg mellett mintegy 7 millió euró veszteséggel zárta, saját tőkéje 2004. május végén 116 millió euró volt. A szerb hitelintézet állami tulajdonrésze iránt eredetileg nyolc bank érdeklődött, végül három – az OTP Bankon kívül a francia Societé Générale és a görög Alpha Bank – tett ajánlatot.


Radovan Jelasity, a szerb jegybank elnöke június elején 112-115 millió euróra becsülte a Jubanka állami tulajdonrészének értékét, s reményét fejezte ki, hogy ez lesz a legkisebb ár, amelyért túladnak rajta.


Az OTP Bank az idén áprilisban már egy román kisbankot is megvásárolt, 47,5 millió dollárt fizetett a 14 fiókos a Banca Comerciala RoBank S.A.-ért, s azóta egy 10 millió eurós tőkeemelést is végrehajtott lakossági üzletágának és informatikai szolgáltatásainak fejlesztésére.


Az OTP Bank-csoportnak Szlovákiában és Bulgáriában is van már leánybankja, a szófiai székhelyű DSK Bank EAD és a pozsonyi székhelyű OTP Banka Slovensko, a.s. Az idei első félévi adatok szerint mindkét leánybank jobban teljesített a vártnál.


Az OTP Bank régiós terjeszkedésének a most tervezett akvizíciókkal még koránt sincs vége. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a közelmúltban a sajtónak elmondta: terveikben a következő másfél évben három-négy bank megvásárlása szerepel. Az eddigiek mellett korábban Ukrajna került szóba konkrétan további akvizíciós célországként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik