A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát. 2017 végén nagy vihart kavart, hogy az Európai Parlament egészségügyi okokból átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gyros fölött. A TVE arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gyrostól.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.
A felmérés során tíz különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg. Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5000 mg/kg érték felét.
Egy felnőtt napi foszforszükséglete 600–800 mg. Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszer-adalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.
A húsiparban, így a gyroshúsok kezelésére is elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, amivel lehetővé teszik a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, és segítik a víztartalom megőrzését.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az üdítőitalok 700 mg/l, a húskészítmények 5000 mg/kg, míg az ömlesztett sajtok akár 20 000 mg/kg foszfátot is tartalmazhatnak. A számokból látható, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén üdítőital vagy ömlesztett sajtok fogyasztásával hasonlóan könnyű elérni a foszfát túlzott bevitelét, mint a húskészítményekkel.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018 végére újraértékeli a foszfátadalékok egészségügyi kockázatait.
Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán