Tudomány

A Naprendszernél is idősebb szemcséket találtak a légkörben

Kutatók egy csoportja azt állítja, olyan részecskékre bukkantak az atmoszféra felső rétegében, amelyek a Naprendszernél is ősibbek. A szemcsék ősi üstökösök maradványai lehetnek.

A kozmikus részecskék legalább 4,6 milliárd évesek, és hatalmas távolságot tettek meg életük során – írja a ScienceAlert. Az új vizsgálatban a szakértők a szemcsék kémiai összetételét analizálták.

A Hope A. Ishii, a Manoai Hawaii Egyetem munkatársa által vezetett csapat úgy véli, hogy az általuk tanulmányozott részecskék lehetnek azok az építőelemek, amelyekből a különböző égitestek is kialakultak.

A felfedezés ezért igen fontos a korai Naprendszer, sőt az Univerzum megismerésének szempontjából.

A kutatók napjainkban azt gondolják, hogy rendszerünk abból a gázból és porból álló lemezből alakult ki, amely egykor a fiatal Napot vette körül. A probléma az, hogy a rendszer születésekor jelen levő anyagok mára többnyire beépültek a bolygókba és egyéb égitestekbe, eredeti formájukban pedig szinte csak az üstökösökön maradtak fenn.

Az új elemzésben a szakértők azokat a mintákat tanulmányozták, amelyeket a NASA sztratoszféra-kutató repülőgépe gyűjtött. A mintákban azonosított részecskék feltételezhetően olyan üstökösökből származnak, amelyek a Földdel találkozva a légkörben égtek el.

A kutatók a szemcsék kémia összetételét infravörös fénnyel és elektronmikroszkóppal vizsgálták. Az analízis alapján a néhány száz nanométer széles részecskék GEMS-ből (glass with embedded metal and sulfides, azaz fém- és kén-beágyazódásos üvegből) épülnek fel.

Az adatok azt mutatják, hogy a szemcsék egy rendkívül hideg és magas sugárzású környezetben olvadtak egybe, és már kevés hő is elég volt ahhoz, hogy az összekapcsolódó darabkák szétváljanak. Ez arra utal, hogy a GEMS-ek a hűvös, külső csillagközi felhőből származnak.

Jim Ciston, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa és a csapat tagja szerint az anyagok rendkívül alacsony hőmérsékleten tapadtak össze.

Ebből adódóan ezek a bolygóközi porrészecskék a Naprendszer égitesteinek kialakulását megelőző időszakból maradtak fenn, és betekintést nyújtanak az ősi építőelemek kémiájába

– tette hozzá a szakértő.

A kutatók úgy vélik, hogy valamilyen ragadós szerves anyag segítette a szemcsék összetapadását, illetve az égitestek megszületését.

A csapat tagjai azt tervezik, hogy a jövőben sokkal alaposabban is tanulmányozzák majd az ősi szemcséket, hogy jobban megértsék a Naprendszer létrejöttének történetét.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik