A budapesti zsidónegyedben „Mazel Tov” („Sok szerencsét!” héberül) névre keresztelni egy vendéglőt, valljuk be, telitalálat. A hely ugyanis nem csak gasztronómiai feladatokra vállalkozik: tartanak itt koncertet, kiállítást, beszélgetéseket.
Madame Besamel egy izraeli-egyiptomi film megtekintése után köt ki itt, farkaséhesen. Annyira tetszett neki A zenekar látogatása című mozi – főleg az evős jelenetek –, hogy azonnal közel-keleti menüre vágyik.
Madame Besamel, a vega azzal az eltökélt szándékkal érkezik a Mazel Tovba, hogy megkóstolja a házi falafelt. Állítólag ezt a fogást először Egyiptomban készítették ( طعمية – ta’amiya), ugyanakkor az izraeliek is nemzeti ételüknek tartják.
Az Akácfa utcában, a Klauzál téri csarnok hátsó kijáratánál található az elegáns rombisztró. Tágas, fényes, fehér kavicsos kerthelyiség fogadja a vendéget. A grillpultban a húsevőknek készülnek a merguez kolbászok, a vegáknak a padlizsánok. Az óriási, loftszerű térben fehér kovácsoltvas székeken lehet helyet foglalni. Az étterem hátuljában üvegtető alatt és hatalmas fák között élvezhetjük a nagyvárosi természetet.
Madame Besamel a menü megtekintésekor nyugtázza, hogy a legfinomabb izraeli és arab (jemeni, marokkói, libanoni, egyiptomi) fogásokat kóstolhatja meg itt az ember. Legtöbbjüket abszolút klasszikus összeállításban, némelyiket picit újragondolva.
A labané szempillantás alatt megérkezik: krémes, sűrű, joghurtos házi krémsajtot kapunk csinos kerámiatálkában, zöld olívabogyóval díszítve. Tetején kevés za’atar, a legismertebb közel-keleti fűszerkeverék. Friss, meleg pitát tunkolunk bele. Egyszerű, de nagyszerű étel, kiváló alapanyagokból elkészítve. Egy falat Földközi-tenger. A kiszolgálók kedvesek, az üvegtető felett Budapest kék ege – miért is sietnénk bárhová?
A konyha a hummus tállal is jelesre vizsgázik: a hummuskrém-ágyon frissen sült, házi falafelgolyók és színpompás izraeli saláta, alattuk tahini szósz. A hummus grillezett gombával és padlizsánnal, shawarmával, azaz fűszeres, grillezett csirkecombbal is rendelhető. A falafel szaftos, korianderrel gazdagon ízesített, ropogós kérgű – igazi közel-keleti csemege.
A hummus is frissen készült, lágyan krémes. A tahini (szezámpaszta) könnyed, picit folyós, kevésbé markáns állaga is ínyünkre van. Az izraeli saláta apróra vágott kígyóuborkából, paradicsomból és petrezselyemből készül a Mazel Tovban, olívaolajjal és citrommal lazítva-ízesítve.Bár szerettük volna még megkóstolni a jeruzsálemi túrótortát (990 Ft), de érezzük, már nem bírnánk vele. Elégedettek vagyunk az ebéddel, klasszikus fogásokat kaptunk, tökéletesen elkészítve, magabiztos séfektől – mediterrán életérzéssel megspékelve.
A tikkasztó pesti hőségben Madame Besamel gondolatban már búvárfelszerelésben sétál ki a helyről, hogy a bejáratnál fejest ugorjon a Földközi-tengerbe.
Teszt időpontja: 2018. június 8.
Teszt helye: Budapest, VII. Akácfa u. 47