Kultúra

80 éves Gombóc Artúr megálmodója

Sajdik Ferenc Munkácsy Mihály-díjas grafikus, karikaturista, rajzfilmrendező, érdemes művész, Pom Pom, A nagy ho-ho horgász és más legendás figurák alkotója augusztus 21-én lesz 80 éves.

Sajdik Ferenc Németországban, Neuenhagenben született. Gyermekkora vidám családban telt: apja híres zsoké, anyja balerina volt. Az Iparrajziskolában tanult, majd a Szinyei Merse Pál utcai grafikai iskolában végzett. Akkor döbbent rá, hogy kipróbálná magát a karikatúra műfajában, amikor egy nyomdában egy karikatúra kliséjén dolgozott.

Könyvillusztrációkat is készített, de a rajzfilm tette igazán népszerűvé: a Pom Pom meséi, A nagy ho-ho-horgász évtizedek óta gyerekek és felnőttek kedvencei. Nehéz eldönteni, hogy a gyerekek vagy szüleik kedvelték jobban az esendő, csokizabáló Gombóc Artúrt és társait. Az ő nevéhez fűződött az 1980-as években a nagyon humoros bontottcsirke-reklámfilm, s a televízióban az esti torna főcíme.

Stílusa azonnal felismerhető könnyedségéről, humoráról. Néhány vonalból álló, számtalan alakot ölteni képes figuráit tarka színfoltok kísérik. A karakterek és a kapcsolódó szövegek szellemesek, időnként abszurdak.

Munkásságát 1977-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1984-ben a Szép magyar könyv grafikai díjjal, 1988-ban érdemes művész címmel ismerték el. 2006-ban Budapest díszpolgára lett.

Egy kedves epizód Pom-Pomból:

A nagy Ho-Ho-Ho Horgász főcíme:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik