Tudomány

Szárnyas “zsiráfok” éltek Kanadában

Egy repülő, ormányos "zsiráfra" hasonlíthatott az a repülő őshüllő, mely hetvenmillió évvel ezelőtt élt a kanadai Hornby-szigeten.

A Gwawinapterus beardi az Istiodactylidae-család képviselője. Az Istiodactylidae-fajok középméretű pteroszauruszok voltak, lapos, kerek csőrrel, amely a kacsáéra emlékeztetett. Szájukban kis fogak sorakoztak.

A Gwawinapterus beardi állkapcsát megőrző öklömnyi kőzetdarabot Graham Beard amatőr paleontológus fedezte fel néhány éve. Az őskövület az Albertai Egyetemre került, ahol Victoria Arbour paleontológus azonosította a fosszíliát, miután elolvasott egy tanulmányt olyan kínai pteroszauruszokról, amelyek a kanadai lelethez hasonló fogazattal rendelkeztek.

A Gwawinapterus beardi feje elnyújtott volt, és hosszú ormánnyal bírt. A repülő őshüllő valószínűleg ragadozó életmódott folytatott. Ormánya végén apró fogak sorakoztak, ezekkel ügyesen fejthette le a húst a csontokról. A dinoszaurusz leginkább kis emlősökkel, gyíkokkal és apróbb dinoszauruszokkal táplálkozhatott.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új dinoszauruszfajról – angolul (Canadian Yahoo News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik