Tudomány

Kannibál volt a T-rex?

Amerikai tudósok szerint a Tyrannosaurus rex a saját fajtáját is megette.

A csontdarabot, amelyből a paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a T-rex kannibál lehetett Észak-Amerikában találták meg.

“Ezeket a harapásnyomokat egy csúcsragadozó hagyta, és ha megnézzük milyen csúcsragadozók éltek Észak-Amerika ezen térségében csak a T-rexet találjuk.” – nyilatkozta Nick Longrich a kutatás vezetője a Yale Egyetemről.

Longrich és társai több amerikai múzeumban őrzött csontlelettel vetették össze az említett darabot. Az összehasonlítás igazolta, hogy a harapás valóban egy T-rex hegyes fogaitól származik.

Lehetséges, hogy a harapásnyomok harci hegek lehetnek, de ennek kevés az esélye. A csont mindkét végén találhatóak fognyomok ugyanis inkább igazolják a T-rex kannibál viselkedését.

A tudósok elméletét erősíti az a tény, mely szerint a hat méter hosszú Majungatholus – a mai Madagaszkár területén talált – ragadozó dinoszaurusz is megette saját fajtáját.

Longrich és kutatócsoportja további bizonyítékokat keresnek más csontokon is, hogy igazolhassák a ragadozó dinoszauruszok kannibalizmusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik