Belföld

Bécs – Budapest – Varsó tőzsdeháromszög születhet

A BÉT új tulajdonosainak terve szerint a bécsi és a budapesti tőzsdék olyan közös pályázattal indulnának a varsói tőzsde privatizációján, amely lehetőséget biztosítana a Varsói Értéktőzsdének is arra, hogy tulajdonrészt szerezzen cserébe a bécsi és a pesti börzében-nyilatkozta a BÉT új elnöke.

Szalay-Berzevizy szerint ezt jelenti, hogy három egyenrangú partner, hasonló, szilárd tulajdonosi háttérrel, a nemzeti jelleget fenntartva egy erős szövetséget alakítana ki. Amennyiben a Bécs-Budapest-Varsó háromszög létrejönne ilyen formában, az a régió kisebb tőzsdéit is mágnesként vonzhatná magához.

Ez pedig egy olyan távlatot nyitna számunkra, melyben nem egy nagy rendszer marginális, szatellit szereplőjévé válna a BÉT, hanem egy regionális szövetség egyik tartó pillérévé emelkedne ki. 

Szalay-Berzevizy, aki egyben a HVB Bank ügyvezető igazgatója, nem zárta ki az  egyes nemzeti piacok blue-chip részvényeinek egymás piacaira történő bevezetését sem. Ebben a kérdésben nem a tőzsdék vagy azok tulajdonosai, hanem az egyes kibocsátók döntenek, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik