Tudomány

Először hajtottak végre Magyarországon gyermek tüdőátültetést

Az operációt egy genetikai betegség miatt kellett végrehajtani.

Március végén hajtották végre Magyarország első gyermek tüdőátültetését – számol be a Semmelweis Egyetem oldala. Az átültetés az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) az OOI és a Semmelweis Egyetem együttműködésében valósult meg.

Az operációt egy veleszületett genetikai betegséggel, úgynevezett cisztás fibrózisban szenvedő gyermeken végezték el. A rendellenesség az egyik leggyakoribb örökletes betegség, hazánkban négyezerből egy-két embert érint. A cisztás fibrózis fő jellegzetessége, hogy a külső elválasztású mirigyekben létrejövő nyák sűrűbb a megszokottnál.

A sikeres beavatkozásról szerdán sajtótájékoztatón számolnak be. A sajtóeseményen jelen lesz Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője, illetve Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központjának vezetője.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik