Nagyvilág

Rossz páciensen végeztek agyműtétet Kenyában

Még vitás, kinek a hibája volt, hogy egy szinte egészséges beteg fejét vágták fel.

Négy kenyai orvost felfüggesztettek, miután súlyos orvosi műhibát követtek el – írja a BBC News. Egy nairobi kórházban ugyanis nem a megfelelő beteg agyát műtötték meg: egyiküknek fejéből egy vérrögöt kellett volna eltávolítani, másikuk egy szimpla duzzanat miatt feküdt bent. Azonban az azonosító cetliket összecserélték, így rossz beteg ment a műtőbe.

A doktorok csak akkor vették észre a hibát, amikor a kimutatott helyen nem találtak egy fia vérrögöt sem. A véletlen feltárt fejű beteg amúgy jól van, lábadozik, a vérrögös beteg állapota műtét nélkül is javulásnak indult. Az egészségügyet felügyelő bizottság szerint ilyen még nem esett meg Kenyában és vizsgálják az esetet, a műtétet végző négyfős teamet felfüggesztették állásából. A kollégák tiltakoztak emiatt, mondván a cédulákat felcserélő ápoló a hibás.

Az eset még rosszabb fényt vet a Kenyatta Nemzeti Kórházra, ahol nem rég derült ki, hogy kismamákat molesztáltak.

Mindenesetre a szakszervezet is megszólalt az ügyben, és kiderült, a kenyai egészségügy a magyarországihoz hasonló problémákkal küzd: túlterhelt a személyzet, kevés az orvosi-ápolói utánpótlás, nem megfelelők a műtői körülmények. Van olyan, hogy egy orvos 10-19 operációt végrehajt egy nap.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / TONY KARUMBA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik