Belföld

A Külügyminisztérium támogatásával épülne klinika az egyik legszegényebb afrikai országban

24.hu
24.hu

2018. 02. 28. 16:07

Egy magyar alapítvány klinikát építene az egyik legszegényebb afrikai ország, a Kongói DK fővárosában. A 15 éve működő Afrikáért Alapítvány eddig is aktív volt Kinshasában, egy általános és középiskolát üzemeltet a város egyik nyomornegyedében, amelybe évente 600-700 gyerek jár. Az iskola szomszédságában egy árvaházat is működtet az alapítvány.

Az alapítványt a Kongóból származó France Mutombo alapította, aki egy magyar főiskolán tanult teológiát, és azóta itt él. Szerdai sajtótájékoztatóján Mutombo azt mondta, hogy az egészségügyi központ a becslésük szerint összesen 75 millió forintba kerülne, és egy-két éven belül valósulhat meg. Terveik szerint pedig öt éven belül tovább bővíthetik a központot (amire további 140 millió forintra lenne szükség), és egy nagy klinika épülhet meg Kinshasában.

Mutombo azt mondta, hogy jelenleg nincs forrásuk a fejlesztéshez, de hónapok óta dolgoznak a terveken, és reményei szerint egy hazai és nemzetközi adománygyűjtő kampány során elő tudják teremteni a szükséges összeget. Szerinte ha sikerül ötezer támogatót találniuk, aki 15 ezer forinttal támogatná a projektet, akkor megvalósulhat a központ építése. Azért bízik abban, hogy összejön a pénz, mert hasonló módon építették meg az iskolájukat és az árvaházukat.

A klinika vezetője és az adománygyűjtés kulcsszereplője Tshava Tona Guellord lenne, aki árvaként végezte el az alapítvány kinshasai iskoláját, majd orvosi diplomát szervezett a Kongói DK-ban. Az alapítvány szerint azért lenne szükség a klinika megépítésére, mert a Kongói DK-ban az emberek csupán 20 százaléka jut rendszeres egészségügyi alapellátáshoz, és a szolgáltatások színvonala nagyon alacsony.

A sajtótájékoztatón felszólalt Suha György, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium külügyi biztosa, aki azt mondta, hogy a KKM messzemenően támogatja az Afrikáért Alapítványt, „rettenetesen lényeges” az ő szempontjukból, mert politikai céljaikat tartalommal tudja megtölteni. Suha azt mondta, a KKM minden lehetséges segítséget megad a klinika felépítéséhez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.