Közélet

Sokkal olcsóbb volt a lámpacsere ott, ahol nem a Tiborcz-cég volt a befutó

Míg az Elios darabonként 139-217 ezer forintért cserélte a világítótesteket, máshol ezt akár 78 500 forintból is meg tudták oldani.

Jelentősen jobban jártak azok a települések, ahol nem a miniszterelnök vejének volt cégével korszerűsíttették a közvilágítást – derül ki a Népszava összeállításából.

Mint korábban megírtuk, Jászberényben annak ellenére kapta az Elios a munkát, hogy egy másik pályázó, az SAG Hungária Kft. egyharmaddal olcsóbban cserélte volna az utcai lámpákat. Ráadásul a Tiborcz-cég úgy volt drágább, hogy a Tungsram-Schrédertől jelentősen olcsóbban kapta ugyanazokat a világítótesteket, mint versenytársai.

Míg az Elios darabonként 139-217 ezer forintért cserélte a lámpákat, Polgáron ezt 109 ezer forintért sikerült megoldani. Egy berettyóújfalui céggel szerződött az önkormányzat, amely megelőlegezte a beruházás összes költségét. Tóth József polgármester (DK) elmondta: eddig közel húszmillió forintot fizettek évente a közvilágításért, mostantól ennek felét megspórolják, a különbözetet pedig átutalják a Mezei-Vill Kft.-nek, amely hasonló konstrukcióban újította fel Salgótarján és Tiszacsege közvilágítását is. A cég ügyvezetője nem akart nyilatkozni, mondván, semmi kedve felkerülni a politikai porondra.

Nagyatádon 137,9 millió forintba került az 1503 lámpatest cseréje, vagyis darabonként átlagosan 91 800 forintba. A beruházást a csurgói Vektor Kft. végezte.  Balatonberény ugyanezzel a céggel dolgoztatott, négy évvel ezelőtt 46 millió forintért cserélték ledesre 584 utcai lámpájukat, ami 46 millió forintba, darabonként 78 500-ba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik