Belföld

Becsengettek – itt a költségek hava

A gyerekek többségének a nyári vakáció végét jelentő iskolakezdés miatt rándult görcsbe ma reggel a gyomra, a szülőknek a beiskolázás költségei jelentenek gondot. Egy elsős szülei 15-20 ezer forint költségre számíthatnak.


Becsengettek – itt a költségek hava 1
Forrás: MTI

A 2004/2005-ös tanévkezdéskor összesen 5 317 közoktatási intézményben várhatón több mint egymillió 440 ezer diák ül be az iskolapadba. Az elsősök száma a 3403 általános iskolában 105 ezer, az 513 szakiskolában 33 ezer lesz, míg a 824 szakközépiskolában 50 ezer a 617 gimnáziumban pedig 45 ezer gólya kezdi meg tanulmányait – áll a szakminisztérium MTI-hez eljutatott háttéranyagában.







Hivatalos megnyitó
Használható és biztos tudást nyújtó iskolákra van szükség a magyar közoktatásban – hangoztatta az oktatási miniszter az országos közoktatási tanévnyitón. Magyar Bálint az oktatási reform lényeges jellemzőjének a kiszámíthatóságot és a fokozatosságot nevezte.”Olyan iskolákra van szükségünk, ahol használható tudást kap minden gyermek. A hangsúly a használható tudáson és a minden gyereken van” – mondta Magyar Bálint oktatási miniszter a balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium, Szakközépiskola és Szakmunkásképző Iskolában megtartott országos közoktatási tanévnyitón.

A tanulás ára



A tanévkezdés legalább 15-20 ezer forintjába kerül azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke először veszi a hátára az iskolatáskát szeptember 1-én. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb kiadást a táska mellett az iskolák által meghatározott egyéb taneszközök – mint például vonalzók, színes- és íróceruzák, festékek, zsírkréták, radírok, hegyezők – jelentik.

Az 1-4. évfolyamon 4000-7000 forintot kell a tankönyvekért fizetni, az 5-8. osztályokban már nagyobb a szórás, a diákok többsége várhatóan 6 ezer-15 ezer forintot fizet majd a tankönyvekért. Ettől jelentősen a 9-12. évfolyamra járók költségei akkor térnek el, ha a pedagógusok a széles kínálat csábításának engedve és a lehető legtöbb ismeret megszerzésének biztosítására egy-egy tantárgyból jelentős számú kiegészítő kiadványt is megrendelnek. Ez esetben ami a költségeket illeti, határ a csillagos ég, noha ennek kapcsán az oktatási törvény számos szigorítást tartalmaz, így nem jelenthet a szülőnek többletkiadást az évközi tankönyvváltás, s csak olyan könyv rendelhető, amely minden tanulónak biztosítható – közölte a minisztérium.

Van segítség

A taníttatáshoz szükséges összegek előteremtésében a tavalyinál többen kapnak segítséget. A szeptemberi tanévkezdéskor a tavalyi 565 ezerrel szemben közel 700 ezer rászoruló gyermek jut mintegy 8 milliárd forintos támogatással ingyenesen a tankönyvekhez.






Tankönyves átlagok
Az idén a közoktatási intézmények 16.529.087 tankönyv rendelését jelezték május 15-ig. A tankönyvjegyzéken szereplő könyvek átlagára 763 forint. Az idei jegyzékre az új fejlesztésű könyvekből mintegy 3 milliót rendeltek az iskolák és közel 3,5 milliót a tartós kiadványokból. Az egy tanulóra jutó kiadványok átlagos száma évek óta 10-12 között mozog, első, ötödik, hetedik és kilencedik osztályban általában jelentősen az átlag fölötti számú kiadványt kell megvásárolni, ezeket azonban több éven át használják a diákok.

Az iskolai tankönyvrendelésnek biztosítania kell, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos, a három vagy többgyermekes családban élő, illetve egyedülálló szülő által nevelt tanuló és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők az 1-8. évfolyamon ingyenesen juthassanak hozzá a tankönyvekhez.

A tankönyvvásárlási támogatás általános összege diákonként a tavalyi évhez hasonlóan 2400 forint. Ehhez évfolyamtól és képzési típustól függő mértékű kiegészítés járul rászorultsági alapon az ingyenes tankönyvellátásban részesülőknek – áll a közleményben. A kiegészítés összege az 1-4. évfolyamon 3600 forint, az 5-8. évfolyamon 7200 forint, a középiskolai osztályokban, a nemzetiségi és speciális képzési igényű oktatásban 9600 forint.

Az iskolakezdéshez kérhető munkáltatói támogatás is. Minden tanuló után 10 ezer forintos, adómentes segítség adható a munkáltató döntése alapján.






Fő a biztonság
Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén is kampányt szervez a biztonságos iskolakezdés érdekében. Így szeptemberben a tanórák kezdetének és befejezésének időszakában, a közlekedésbiztonsági szempontból legveszélyeztetettebb iskolák környékén rendőrök és polgárőrök teljesítenek szolgálatot, és ha szükséges, a forgalmat is irányítják a gyermekek biztonsága érdekében – adta hírül az ORFK.

Újdonságok

Az idei tanévtől felmenő rendszerben elindul az új nemzeti alaptanterv, amelyhez kapcsolódva a helyi tanterveket három lépcsőben kell az iskoláknak átdolgozniuk. Idén az 1-4. évfolyamokra, jövőre az 5-8. évfolyamokra vonatkozik a kötelezettség.

A diákokat érintő legnagyobb újdonság, hogy szeptembertől az első három évfolyamon felmenő rendszerben csak a szülő beleegyezésével lehet majd a diákokat megbuktatni, ha a tanulmányi követelményeket az iskolából igazolt vagy igazolatlan mulasztás miatt nem tudják teljesíteni. Az általános iskola első három évében, valamint negyedikben félévkor a diákok teljesítményét kötelező lesz szövegesen értékelni. A szöveges minősítés formáját az iskolák maguk határozzák meg pedagógiai programjukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik