Belföld

Megduplázódott az orvoshoz forduló függők száma

Az Év első felében csaknem annyi szenvedélybeteget kezeltek addiktológiai szakrendelésen, mint a tavaly egész évben, így a szakértők szerint éves szinten megduplázódhat a tavalyi szám – írja a Magyar Hírlap.

Tavaly összesen 13 121 szenvedélybeteg fordult szakorvoshoz, míg idén már az év első felében, azaz júliusig szinte ugyanennyien, 12 958-an – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataiból.

Az addiktológusok a betegszám emelkedését pozitív fejleményként érzékelik a változást, mert szerintük az adatok nem a betegek tényleges számának növekedését, hanem azt mutatják, hányan fordulnak orvoshoz.

Takách Gáspár, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet addiktológiai osztályának vezetője szerint a statisztikák szerint a szenvedélybetegeknek így is mindössze tíz százaléka próbál addiktológus pszichiáter segítségével meggyógyulni.

Bár az orvosokhoz forduló szenvedélybetegek száma megnőtt, a beavatkozások száma csupán mérsékelten emelkedett. Mindezek ellenére a kezelésekre kifizetett pénz idén a tavalyi összeg nyolcszorosára emelkedhet. 2003-ban az OEP-nek a drogellátás és az addiktológia 113 millió forintjába került, 2004 júliusáig ugyanez a költség már 445 millió volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik