Belföld

Egyre több lengyel megy dolgozni az EU-ba

Négy hónappal az EU kibővülése után több régi tagállam után most Svédország is jelezte, hogy hirtelen megnőtt a munkavállalási engedélyért folyamodók száma, amelyeket az új tagországokból adtak be - adta hírül az EUobserver.

A svéd bevándorlási hivatal szerint az előző évi engedély-kérelmekhez képest a tíz tagországból 74 százalékkal többen jelentkeztek a májustól augusztusig terjedő időszakban. Idén az említett négy hónapban 2017 kérelmet regisztráltak, amelyeknek több mint a felét 1113-at Lengyelországból igényelték a munkavállalók. Csaknem annyit mint tavaly, amikor ebben a periódusban 1161 kérelem érkezett a hivatalhoz.

Ez a trend észlelhető Hollandiában is, ahol májustól júliusig 11 000 engedélyt kértek, amelyből 8500 lengyelektől származik, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban még csak 5000 munkavállalási engedélyért folyamodtak a hivatalhoz.

Az új tagállamból érkező munkások száma a kibővítés óta Írországban is drasztikusan megnőtt. A ír kormányzat augusztusi jelentése szerint az új tagországok állampolgárai közül 23 000-en kerestek munkát náluk az elmúlt három hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik