Belföld

Kovács László nehéz hete

Vladimír Spidla korábbi cseh kormányfővel hétfőn veszi kezdetét az Európai Bizottság tagjainak európai parlamenti meghallgatása. Nehéz menet vár Kovács László energiaügyi biztosra, akit csütörtök délután hallgatnak meg.

Hétfőn Vladimír Spidla korábbi cseh kormányfő áll elsőként az EP-képviselők elé, akinek arról kell meggyőznie a parlament tagjait, hogy személyében avatott gazdája lesz a foglalkoztatási és szociális „tárcának” a november elsején hivatalba lépő Bizottságban – írja a Bruxinfo. Spidlát hétfőn a szlovák Ján Figel követi.

Két hét vallatás

A meghallgatások két teljes hétig tartanak majd, de a jelöltek már a múlt héten közzétették vagyonnyilatkozatukat. Kovács László, a magyar jelölt csütörtökön lép az ipari és energiaügyi bizottság színe elé, hogy tanúbizonyságot adjon alkalmasságáról és felkészültségéről.

Az Európai Parlament előzőleg két kérdőívet küldött a biztosjelölteknek: az egyik általános kérdéseket, a másik a szakterületükkel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. Az egyenként 3 órásra tervezett meghallgatás első öt percében az illetékes parlamenti bizottság elnöke tart rövid bevezetőt. Ezt követően a leendő biztos foglalja össze 15 percben a mondanivalóját. Utána 155 perc kérdezz-felelek következik, majd a biztosjelölt az utolsó szó jogán 5 percben még beszélhet. Minden egyes meghallgatást követően a parlamenti bizottságok vitát rendeznek, mielőtt megfogalmaznák a biztosjelöltről szóló értékelésüket.

Miután valamennyi meghallgatás befejeződött, a bizottsági elnökök konferenciája átfogó értékelést tart a jelöltekről. Ezt követően, október végén a Parlament plenáris ülésén szavaz arról, hogy jóváhagyja-e vagy sem az egész testületet. Az EP nem mazsolázhat az egyes biztosok között, vagy mindenkinek bizalmat szavaz, vagy senkinek sem.

Martin Schulz, a 200 fős szocialista frakció vezetője hétvégi nyilatkozatában „szigorú és határozott” meghallgatást ígért. „A kérdéseink kemények és részletesek lesznek. Ha bármelyik jelölt nem üti meg a mércét, nem rejtjük véka alá a véleményünket. Három jelöltnek, jelesül Kroesnak, Udrének és Buttiglionénak különösen hiteles válaszokat kell adnia, ha azt akarják, hogy elfogadjuk őket” – jelentette ki Schulz. A bel- és igazságügyi területre jelölt Rocco Buttiglionéra a liberális (ALDE) frakció is feni a kését, miután nyiltan támogatásáról biztosította azt a német ötletet, hogy Észak-Afrikában hozzanak létre táborokat az EU-ba igyekvő menekültek megszűrésére.

Neelie Kroes pedig multinacionális cégek vezető testületeiben korábban betöltött állásai miatt számíthat szőrszálhasogató kérdésekre (a biztosok pénzügyi érdekeltségeiről lásd másik írásunkat).

Kovács nehéz menete

Az energiapolitikai terület jelentősége és az energiaügy sokszor homlokegyenest eltérő megközelítése miatt Kovács László sem számíthat sétagaloppra csütörtökön. Kovács a kérdőívekre adott válaszában jelezte, hogy biztosként további lépésekre készül a gáz- és villamosáram-piac megnyitása érdekében, hathatósabban támogatná a megújuló energiaforrásokat, kiáll az atomenergia mellett, és nagy hangsúlyt helyez a globális felmelegedés elleni harcra.

A magyar jelöltnek elemzők szerint ügyesen kell egyensúlyoznia a sokszor ellentétes érdekek szövevényében. Egyszerre kell folyamatosságot mutatnia elődje, a spanyol de Palacio politikájával és új hangsúlyokat felmutatni, mint például a megújuló energiaforrások térnyerésének az elősegítése vagy az energiahatékonyság lisszaboni versenyképességi folyamatba való becsatornázása. Kovács egyébként annak a szűkebb biztosi körnek is tagja, amely a lisszaboni folyamattal fog behatóan foglalkozni. A magyar biztostól értesülések szerint azt is elvárják a meghallgatás során, hogy fejtse ki elképzeléseit az új tagállamok speciális energetikai kihívásaival és az azokra adandó válaszokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik