Belföld

Nem módosul a gyülekezési törvény – tiltakozó értelmiségiek

A nyilas hatalomátvétel évfordulójáig nem módosítható a gyülekezési törvényt. A jogszabálymódosítás ellen neves értelmiségiek és közéleti személyiségek nyilatkozatban tiltakoznak.

Október 15-ig a tervezett hungarista tüntetésig nem módosul a gyülekezési jogról szóló törvény. A későbbi, hasonló megmozdulások megakadályozására azonban készek a parlamenti pártok. Erről beszélt a Magyar Rádiónak az MSZP frakcióvezető-helyettese a négypárti egyeztetés után.

Juhász Gábor elmondta: a nyilas demonstráció körül kialakult helyzet okaiban nem értett egyet az ellenzék és a kormányoldal, de abban igen, hogy minden képviselőcsoport elítéli a nyilas hatalomátvétel évfordulójára készülő Magyar Jövő Csoport megmozdulását. A szocialisták benyújtottak egy törvénymódosítási javaslatot, amely a rendőrségnek az eddiginél több lehetőséget ad a demonstrációk betiltására. A jogszabály kidolgozását hamarosan elkezdi egy munkacsoport, de ennek részleteiről egyelőre nem nyilatkozott Juhász Gábor.

A szocialista képviselőcsoport három új törvénypontosító javaslattal állt elő, amelyek két irányt céloznak meg. Az egyik, hogy természetes személyek ne tudjanak kibújni az egyesületi, vagy alapítványi, amúgy törvényes és szabályozott működés alól, a másik pedig, hogy pontosítsuk az egyesülési jogról szóló törvényt, a tömegmozgalom kerüljön belőle ki, hasonlóan az alkotmányhoz, amelyből 15 évvel ezelőtt kikerült a tömegmozgalom kifejezés.

Ne csorbuljon a politikai szabadságjog

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kezdeményezésére 119 neves értelmiségi, közéleti aktivista és a közügyek iránt érdeklődő polgár nyilatkozatban tiltakozik a ’89-es alkotmányozás legnagyobb vívmányai közé tartozó politikai szabadságjogok csorbítását célzó politikai kampány ellen. 

A kirekesztő, szélsőséges nézetek ellen társadalmi összefogással és elhatárolódással kell fellépni, nem pedig a demokrácia alapját képező szabadságjogok megkurtításával.

A szabadságjogok védelmében született tiltakozó nyilatkozat aláírói között szerepel többek között Fodor Gábor, Illés Zoltán, Gusztos Péter, Elek István, Kis János, Halmai Gábor, Karátson Gábor, Lányi András, Eörsi István, Szikinger István és Csapody Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik