Élő Sport

Babosék megnyerték az Australian Opent

A magyar teniszező Kristina Mladenoviccsal alkotott párosa két szettben győzte le az orosz riválist pénteken. 1986 óta ez az első magyar Grand Slam-győzelem.

Bár Babos Tímea a 2017-es WTA-világbajnokságon még a cseh Andrea Hlaváckovával lett aranyérmes, napokkal a torna után bejelentette, hogy 2018-nak már korábbi partnerével, Kristina Mladenoviccsal vág neki.

 Hungarian Ladies Open
Nem árt tudni, hogy a Magyar Tenisz Szövetség gőzerővel dolgozik a február 18-25. között megrendezésre kerülő Hungarian Ladies Open WTA-verseny szervezésén. Ami biztos, a WTA-ranglista első 50 helyezettje közül nyolc teniszezőnő fogadta el a meghívást. A legnevesebb vendég a szlovák Dominika Cibulkova (26.) lesz, de eljön Budapestre honfitársa Magdalena Rybarikova (21.), a kínai Shuai Zhang (34.), a román Sorana Cirstea (36.), vagy a magyar származású, svájci Bacsinszky Tímea (38.), a szerb Aleksandra Krunic (46.), a német Tatjana Maria (47.), és a belga Carina Witthoeft (50.). A 250 ezer összdíjazású budapesti, BOK-csarnokban megrendezésre kerülő tornán természetesen Babos Tímea (51.) is rajthoz áll. Jegyek itt vásárolhatóak.

A magyar és a francia játékos hamar összecsiszolódott ismét, ennek eredményeképp pedig bejutottak az Australian Open döntőjébe a női párosok versenyében, a magyar idő szerint péntek reggeli fináléban az ötödik helyen kiemelt Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina duó volt az ellenfelük.

Az első szettben 2-2-ig minden ment a normális kerékvágásban, ekkor azonban Babos adogatójátékát elveszítették, brékelőnybe kerültek az oroszok. 3-4-es állásnál sikerült brékelnie a magyar-francia kettősnek, majd miután hozták a saját szervájukat, 5-4-nél ismét, ami azt is jelentette, hogy szettelőnybe kerültek 38 percnyi játék után.

A második szettben az orosz kettős egyből egy brékkel indított, de Babosék fordítani tudtak, sőt, már 3-1-re vezettek. Innen jöttek vissza Vesznyináék 3-3-ra, de a magyar-francia kettős előbb hozta a saját adogatását, aztán ismét el tudták venni ellenfelük szervagémjét, így Mladenovic a mérkőzés megnyeréséért adogathatott. Bár az oroszok három bréklabdához jutottak, Babosék nagyot küzdöttek, majd az első meccslabdájukat beütötték és megnyerték a meccset.

Babos Tímea karrierje első Grand Slam-tornáját nyerte meg.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/956779982038052864

1947-ben Asbóth József, 1958-ban Körmöczy Zsuzsa nyert a Roland Garroson, Taróczy Balázs 1981-ben szintén a Garroson, 1985-ben Wimbledonban nyert, mindkétszer párosban, 1986-ban pedig Temesvári Andrea nyert párosban a  Roland Garroson.

Két év különlét után újra együtt, és egyből győzelemmel kezdtünk Kikivel! Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, gratulálok az ellenfelünknek, és jövőre visszajövünk

– mondta a díjátadó ünnepségen a magyar játékos, majd stábjának, a közönségnek és a szponzoroknak is megköszönte a támogatást.

Babos Tímea számára ezzel még nem ért véget az Australian Open, ugyanis az indiai Rohan Bopannával is döntőbe jutott a vegyes párosok között, úgyhogy könnyen lehet, hogy duplázni tud az év első GS-versenyén.

Eredmény – Australian Open, női páros, döntő

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 5.) – Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina (oroszok, 2.) 6-4, 6-3

Nyitókép: Europress/AFP/Greg Wood

Babos Tímea és Kristina Mladenovic megnyerte az Australian Opent

Mladenovic adogathatott, már a meccs megnyeréséért. Nagy volt az izgalom, becsúszott több hiba is a játékba, két bréklabdához jutottak az oroszok. Mindkettőt hárították Babosék, de egy harmadikat is kiharcoltak az oroszok. Mladenovic ütött egy ászt, majd Vesznyina bombázta a hálóba a fogadást. Makarova aztán hosszút ütött, Babos Tímeáék megnyerték az Australian Opent!

1986 óta ez az első magyar Grand Slam-győzelem, Babos Tímea karrierje negyedik major döntőjét megnyerte.

Babos, aki tavaly megnyerte a WTA-világbajnokságot is, még érdekelt a vegyespárosok elődöntőjében, úgyhogy akér egyből meg is duplázhatja a sikerét.

Fotó: Europress/AFP/Greg Wood

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 6-4, 5-3

Makarova adogatott, ez pedig nem egy életbiztosítás az oroszok számára. Ráadásul egyszer úgy lépett fel a hálóhoz, hogy Babos könnyedén át is tudta emelni. Mladenovic aztán egy gyenge második szervát ütött a vonalra, három bréklabdához jutott a magyar-francia kettős, a harmadikat ütötte be Mladenovic.

Babos, Madenovic – Makarova, Vesznyina 6-4, 4-3

Babos adogatott, kicsit döcögős volt ez az adogatójáték, Babosnak volt két rontása, illetve Mladenovic röptézett hosszan. Így is sikerült behúzni az adogatópontot, Babos egy ásszal zárta le a gémet.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 6-4, 3-2

Mladenovic remegett meg ebben az adogatójátékban, hibázgatott és egy kettős hibája is volt, amivel két bréklabdához jutottak az oroszok. Egy szép szervával javított, ám a következő labdamenetben széleset ütött, hiába kértek challenge-et. Ez már a negyedik brék volt a második szettben – öt játék alatt.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 6-4, 1-1

Bár hibázgattak az oroszok, babos két rontása a játékban tartotta őket. Vesznyina aztán hosszúra ütött egy simának tűnő labdát, úgyhogy egyből lehetőség nyílt, hogy visszabrékeljenek Babosék, de a magyar lány átemelése hosszú volt. Vesznyina megtette azt a szívességet, hogy egy sima labdát ütött be a hálóba, de a második bréklabdát sem sikerült beütni. Kiharcoltak egy harmadikat is, Babos pedig hibába harcolta Makarovát.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 6-4, 0-1

Mladenovic adogat a szett elején, a francia magabiztosan kezdett, de aztán ütött egy kettős hibát. Vesznyina ezután játszotta a keresztlabdákat, majd egyenes elütött Babos mellett, úgyhogy hamar 30-30 lett. 40-40-nél Babos húzódott be középre, ami nem volt jó húzás, Makarova beütötte az üresen marad részre a labdát, majd egy röptét hosszúra ütött a soproni játékos, úgyhogy brékkel kezdődött a második szett.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 6-4

SZETT! Makarova eléggé remegett a szerváinál, ütött is egy kettős hibát, de Mladenovicnak volt egy nem olyan jó fogadása, majd Babos ütött a hálóba. Mladenovic egy szenzéciós fogadással javított, játszmalabdához juttatva magukat, majd beütötte a szettlabdát is. Előny!

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 5-4

Babos szerváival meggyűlt a baja Makarovának, egy elrontott Mladenovic-röptét leszámítva ez egy nagyon sima adogatójáték volt. Az oroszoknak a szettbenmaradásért kell szerválniuk.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 4-4

Lendületbe jött a magyar-francia kettős, előbb Babosnak volt egy szép tenyeres nyesése, majd Mladenovic ritörnjével nem tudtak mit kezdeni az oroszok. Mladenovic testre küldött bombája utána Babos juttatta két bréklabdához az ötödik kiemelt párost, Babos szép fogadása után pedig megvan az egyenlítés.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 3-4

Ez a gém most nagyon kellett babos Timiéknek. Zsinórban hét labdamenetet veszítettek el, most viszont úgy fest sikerült rendezni a sorokat, Mladenovic adogatását könnyedén hozták.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 2-4

Makarova első adogatása nem volt annyira meggyőző, úgyhogy Babosék ebben bízhattak, hogy esetleg egyből visszavehetik az elveszített szervagémet. Az első két labdamenetben azonban rontottak a hálónál, majd Mladenovic ütött hosszút az alapvonalról. majd Babos bombázta ki a labdát, semmire hozták az oroszok ezt a gémet.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 2-3

Babos meggyőzően kezdte ezt az adogatójátékot,  pikk-pakk jutottak el 40-semmiig, de aztán több hiba is becsúszott, úgyhogy az oroszoké volt az első bréklabda a mérkőzésen. Babos a hálóba ütött az alapvonalról, brékelőnyben az oroszok.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 2-2

Összességében simán hozták az adogatásukat Vesznyináék, Babosnak volt egy szép fonák elütése, illetve az egyik labdamenetben több lecsapást is kivédekeztek Mladenoviccsal, de ez összességében kevés volt most.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 2-1

Ezek most főleg Mladenovic pillanatai voltak, nagyszerűn adogatott és nyerő ütései is voltak, amikor pedig adogatópontot veszítettek, akkor is ő ütött a hálóba. Az utolsó szó azért Babosé volt, aki egy lecsapással zárta le a játékot.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 1-1

Az orosz kettősnél Makarova adogat elsőnek, a hálónál elég határozottan kezdtek, viszont volt több ki nem kényszerített hibájuk. Babosék azonban nem jutottak bréklabdához, pedig volt egy sikeres challenge-ük is.

Babos, Mladenovic – Makarova, Vesznyina 1-0

Babos kezdi az adogatást és nagyon jól alakult az első gém eleje, az első három labdamenetet nyerte a magyar-francia kettős. Az oroszok felzárkóztak, de Babos egy ászértékű szervával lezárta a játékot.

Amit az ellenfélről tudni kell

A 29 esztendős Makarova harmadik párosban a világranglistán, eddig 12 WTA-versenyt nyert. Vesznyina oldalán 2013-ban a Roland Garroson, 2014-ben a US Openen és 2017-ben Wimbledonban maradt veretlen, 2014-ben az Australian Openen, 2015-ben Wimbledonban és 2016-ban a Roland Garroson szintén döntős volt.

Az orosz kettős 2016-ban a riói olimpiát és a szingapúri WTA-világbajnokságot is megnyerte. A 31 éves Vesznyina szintén harmadik párosban a világranglistán, eddig 17 WTA-tornát nyert.

A Makarova, Vesznyina kettős tavaly a wimbledoni Grand Slam-torna mellett a dubaji tornán diadalmaskodott.

Olvasói sztorik