Nagyvilág

Bucira vernék Trumpékat a demokraták

Egy év múlva félidei választások lesznek az USA-ban, a demokraták száguldanak a győzelem felé. Trump stabil kormányzása veszélyben forog.

Az USA-ban is folyamatosan szondázzák a közvéleményt a politikusok és szakosodott cégek, hiába volt egy éve az elnökválasztás. Viszont egy év múlva lesz a félidei, azaz a midterm választás, amin rengeteg szenátusi, képviselői és kormányzói poszt is eldől majd, és itt általában szívni szokott a kormánypárt.

Most is hasonló várható az NBC News és a Wall Street Journal közös felmérése szerint: a demokraták 9 éve nem vezettek akkora fölénnyel, mint most.

Persze lehet mondani, hogy a közvélemény-kutatók sűrűn tévednek, de a trendeket jól jelzi, hogy a kőkeményen republikánus Alabamában is demokrata szenátorjelölt győzött nemrég. A mostani felmérésen a megkérdezettek 50 százaléka demokrata, 39 százaléka republikánus többségű kongresszust szeretne látni a jövő évi választások után.

Utoljára 2008 szeptemberében volt 50 százalék felett a demokrata szimpatizánsok aránya, akkor 14 százalék volt a különbség a két párt között, most 11. Sikerév volt az a demokratáknak, ekkor nyerte el az elnöki széket Barack Obama és szereztek meg egy csomó kongresszusi helyet is. Hónapról hónapra nyílik egyébként az olló, októberben még csak 7 százalékponttal vezettek a demokraták (48:41 arányban).

Valaki megtaníthatná veszíteni Trumpot
Pofont kapott az amerikai elnök, azonban tőle megszokott módon inkább bűnbakot keres.

Korcsoportra lebontva az látszik, hogy a fiatalok, azaz a 18-34 évesek között 48 százalék, tehát óriási a demokraták előnye (69:21 százalék), a nők között is 20 százalékkal vezetnek (54:34), a független szavazók között pedig 12-vel (43:31). A fehér szavazóknál viszont már a republikánusoknak van szűk 2 százalékos előnyük (46:44), a felsőfokú végzettség nélküli fehéreknél pedig 12 pont a fóruk (50:38). A demokraták 2 százalékkal erősebbek a férfi és 4 százalékkal az idős szavazók között.

A repbulikánusok jövő évi választási esélyeit rontja, hogy a demokraták nagyon lelkesek, 59 százalékuk közölte, biztosan elmegy voksolni, míg a republikánusoknál ez az arány 49 százalék. 12 százalékkal több olyan ember megy el jövőre szavazni, aki tavaly Hillary Clintonra voksolt, mint aki Donald Trumpra. Ha már Trump: a munkájával most 41 százaléknyian elégedettek, szemben az 56 százaléknyi elégedetlennel.

Summa summarum a demokratáknak jó esélyük van, hogy jövőre átvegyék az irányítást a Szenátusban és a Képviselőházban is (ezek együtt alkotják a Kongresszust), így a törvényhozás ellensúlyozhatja Trump hatalmát.

(Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Thais Llorca)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik