Sport téli olimpia 2018

Megszületett a döntés az orosz sportolókról

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése során az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. Az ügyből kifolyólag számtalan orosz sportoló veszítette el az érmeit és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság örökre eltiltotta a versenyzéstől.

Az eset kapcsán komoly esély mutatkozott arra, hogy úgynevezett “kollektív büntetést” alkalmazzon a NOB, vagyis a februárbn kezdődő 2018-as téli olimpiáról egyöntetűen minden orosz sportolót eltiltanának. Az ötletet sokan ellenezték, mert olyanok is büntetést kapnának, akik nem voltak vétkesek. A NOB kedden hozta nyilvánossága, hogy úgy döntött a bizottság,

az orosz sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon.

Mindez annyit tesz, hogy részt vehetnek az orosz sportolók a viadalon, azonban nem Oroszország színeiben, hanem egyéni versenyzőként. A döntés magyarázataként elhangzott, hogy az orosz állam felelősségét mindenképpen meg kellett büntetni, ugyanakkor szerette volna a NOB megvédeni azokat a sportolókat, akik nem bizonyultak bűnösnek.

A döntés értelmében továbbá nem akkreditálhatnak az orosz sportminisztériumból az olimpiára. Ezen felül további büntetéseket szabtak ki:

  • Örök életre eltiltották Vitalij Mutko orosz sportminisztert a jövőben megrendezendő olimpiákról.
  • Felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak a NOB-tagságát.
  • Az Orosz Olimpiai Bizottságnak meg kell térítenie a NOB vizsgálattal kapcsolatos költségeit 15 millió dollár értékig. Ezt az összeget a további doppingellenes harcra fordítja majd a nemzetközi szövetség
  • Részben vagy teljesen megszüntetik az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztését a pjongcsangi téli olimpia záróünnepségének kezdetétől, feltéve, hogy a NOB döntéseit maximálisan tiszteletben tartják az orosz sportolók és az orosz bizottság.

A NOB mindezeken kívül továbbra is fenntartja a jogot, hogy további büntetőintézkedéseket hozzon a rendszerben résztvevő egyének ellen.

(Fotó: AFP / Kirill Kudryavtsev)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik