Tech

Fizet a Google a hibákért

Elsősorban a biztonsági résekre és nem az esztétikai megjegyzésekre kíváncsi a cég.

A hibák jutalmazásának rendszere eredetileg csak a Chromium projektben talált biztonsági kockázatoknál volt elérhető, de kedden a Google kiterjesztette gyakorlatilag minden termékére, legyen szó a youtube.com-ról, a blogger.com-ról, a orkut.com-ról vagy a google.com domain alatt található termékéről.

Aki kritikus hibát talál és azt jelenti alapjáraton 500 dollárt kaphat, azonban ha az elbírálók szerint a probléma valóban súlyos vagy azt egy igen kreatív módon találták meg, akár 3133,7 dollárig is feltornázhatja a bejelentő bérét.

A felső határ összege első ránézésre furcsának tűnik, de a számítógépes guruk könnyen felismerik a leet nyelv leet nyelven leírt nevét. A leet nyelv röviden egy olyan számítógépes zsargon, ahol egyes latin betűket számokkal vagy más karakterekkel cserélnek le. A leet szót például 1337-nek vagy l33t-nek írják. Az elnevezés az angol elite szóból ered, mellyel hackerek vagy online játékosok teljesítményét ismerték el. A hangzás alapján leírt eleet ennek megfelelően 31337-re fordítódik, amit már csak egy tizedesvessző választ el a fent megjelelölt összegtől.

A pénz kifizetésének természetes feltétele, hogy a hiba kijavításáig a megtaláló nem oszthatja meg felfedezését senki mással csak a Google-lel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Leet (Wikipedia)
Rewarding web application security research (Google Online Security Blog)
Google now gives you cash if you find security vulnerabilities in their web applications (DownloadSquad)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik