Sport

Ilyen még nem volt: 24 vívó olimpiai bajnok egy helyen

szilágyi áron (i) (szilágyi áron, )
szilágyi áron (i) (szilágyi áron, )

150 nappal az augusztusi budapesti MOL vívó-világbajnokság előtt kettős sajtótájékoztatót tartottak a szervezők, néhány nap eltéréssel. A vb mellett szóba került a jövő hét végén esedékes Gerevich–Kovács–Kárpáti férfi kard Grand Prix is, ahol sporttörténeti eseményre kerül sor.

A vívás katonai sport volt anno, így stílszerűen a Hadtörténeti Múzeum adott otthont az eseménynek, ahol a szervezők meghívásának eleget téve díszvendégként jelentek meg az 1991-es budapesti világbajnokság aranyérmesei. Horváth Mariann női párbajtőrben aratott győzelme mellett anno még két aranynak (női párbajtőr és férfi kard csapat) és két bronzéremnek (Várkonyi Marina és Nébald György) örülhetett a nagyérdemű.

Feltehetően hasonló eredményességgel idén is elégedett lenne a vívószövetség, amely a lebonyolításhoz 180 millió forintnyi állami támogatást kapott. A világbajnokság névadója a MOL, melynek nevében a vállalatcsoport nemzetközi kommunikációs igazgatója, Szollár Domonkos elmondta:

„A MOL kutatásból, felfedezésből él, ezért is hozta létre tehetségtámogató programját, ahol a sport tehetségeit keressük, támogatjuk. Ennek a programnak többek közt Szilágyi Áron is haszonélvezője volt, és a londoni olimpián bebizonyosodott, megfelelő helyre került a támogatás. Most azért álltunk a vívó-világbajnokság mellé, mert a legeredményesebb magyar olimpiai sportban azt látjuk, felszálló ágban van, újra a legjobbak közé kerülhetünk ebben a sportágban.”

A világbajnokság sajtótájékoztatóját egybekötötték a jövő hét végén esedékes Gerevich–Kovács–Kárpáti férfi kard Grand Prix beharangozójával. A gödöllői versenyen a hagyományoknak megfelelően erős mezőny várható, többek közt az olimpia óta először itthon szereplő Szilágyi Áron is pástra lép. A GP egyik csúcspontjának ígérkezik, hogy köszöntik a fegyvernem 24 élő magyar olimpiai és világbajnokát – ilyenre Magyarországon még nem volt példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik