Sport

Lecserélhetik a csaló bírókat a kézilabda-vb-n

Már érvényben van az a szabály a svédországi vb-n, amely szerint mérkőzés közben leváltható az a játékvezető, aki manipulálni akarja az eredményt.

Andorka Sándor, a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői bizottságának magyar tagja az MTI-nek szerdán elmondta: két személy dönt arról, hogy a nyilvánvalóan csalást megkísérlő bírót leváltsák-e még a meccs alatt.

“A zsűriasztalnál felügyelő hivatalos IHF-személy, valamint a nézőtéren helyet foglaló IHF-megfigyelő közösen határoz arról, hogy kell-e csere. Szeretném jelezni, ilyen még nem fordult elő, és a szabály kizárólag IHF-rendezvényekre vonatkozik. Akkor nem lehet cserélni, ha egy bíró hibázik, csak akkor, ha nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt” – nyilatkozta Andorka.

Az új szabály azért került most reflektorfénybe, mert állítólag “suttyomban” fogadták el, és a sportág egyik nagyhatalma, a német erősen tiltakozik. A szövetség és az edzői kar is szörnyülködve reagáltak a hírre. “Ez nem lehet igaz, ugye csak vicc az egész?” – kérdezett vissza Alfred Gislason, a THW Kiel vezetőedzője, aki elképzelni sem tudja, hogyan történik majd a bírócsere. “Nekem mint edzőnek lesz például vétójogom?” – tudakolta.

Jan Tuik holland szakember úgy vélte, hogy az európai szövetség (EHF) bizonyosan nem fogja átvenni az új szabályt az IHF-től.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik