Nagyvilág

Spanyolország átvette a hatalmat Katalónia felett

Megszüntették a katalán autonómiát is.

Miután pénteken megszavazta Katalónia függetlenségét a katalán parlament, Spanyolország szombaton reggel megszüntette a katalán autonómiát és átvette a hatalmat a katalán kormány felett. A spanyol kormány hivatalos közleménye szerint mostantól Katalónia irányítása Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes kezében lesz – számolt be a BBC.

Minden azon múlik, folyik-e majd vér Barcelona utcáin
Simán lehet, hogy polgárháború lesz majd Spanyolországban, de ez lenne a legrosszabb lehetőség. A katalán függetlenség most olyan, mint a Soros-terv.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken jelentette be a regionális parlament feloszlatását és új választások kiírását december 21-ére. Elmondta, hogy a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyének értelmében a spanyol kormány átveheti egy autonóm tartomány irányítását. Erre eddig még nem volt példa.

Ezt követően tüntetések kezdődtek, részben Katalónia függetlensége mellett, részben az ellen. Szombaton Madridban is terveznek tüntetést, hogy kiálljanak „Spanyolország és az alkotmány egysége” mellett.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, amit a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és amit a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni, ez pedig több helyen erőszakba torkollt. A népszavazáson a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták, akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon, a várakozásokkal ellentétben azonban  a függetlenség kinyilvánítása akkor elmaradt.

Kiemelt kép: Europress/Urbanandsport/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik